Uspešno končan projekt Blizu vas

Snemanje enega od filmskih projektov.
20 nov2017
288

KRŠKO - DZMP s projektom Blizu vas usposobilo pripadnike različnih manjšinskih etničnih skupnosti.

Društvo zaveznikov mehkega pristanka je, v sodelovanju s partnerskim društvom Terra Vera iz Kostanjevice na Krki, končalo z izvajanjem enoletnega projekta Blizu vas*, v oviru katerega je usposobilo pripadnike različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljence, prosilce za azil, begunce in pripadnike narodov nekdanje SFRJ v RS za delo na področju medijev. Udeleženci usposabljanj so osvojili znanja in kompetence za kakovostni angažma na področju različnih medijev: dokumentarnega filma in videa, kreativnega in novinarskega pisanja, razvoja pripovedi ter medkulturnega animatorstva. Tako so predstavniki omenjenih manjšinskih skupnosti dobili priložnost, da sooblikujejo oz. samostojno oblikujejo svojo medijsko, javno in družbeno vlogo, kar je posledično povečalo njihovo participacijo in zaposljivost na področjih, ki so v največji meri izpostavljena manipulacijam medijev, oblikovalcev politik in posledično splošne javnosti.

V okviru projekta so v DZMP-ju novembra 2016 začeli izvajati t.i. malo filmsko šolo oz. filmsko usposabljanje, ki je potekalo v obliki vikend delavnic (predavanja in praktične vaje na terenu). Delavnice so izvajali uveljavljeni profesionalci s področja filma, ki so obenem bili tudi mentorji udeležencem pri procesu ustvarjanja kratkih filmov: režiserji Želimir Žilnik, Marko Cvejić, Igor Bezinović, Boris Petkovič, Damjan Kozole,  snemalca Jure Černec in Tomaž Pavkovič, montažer Nemanja Babić, igralka Manca Dorrer in pa Julij Zornik. Filmska usposabljanja oz. filmske delavnice so potekale v Dijaškem domu Ivana Cankarja v Ljubljani, v Dijaških domovih v Postojni in Novi Gorici, kjer so nastanjeni mladoletni begunci, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva ter v Novem mestu (v sodelovanjem z društvom DRPD) in Mariboru (v sodelovanju z MKC Maribor).

 V usposabljanja je bilo vključenih nekaj več kot 150 udeležencev. Kot rezultat usposabljanj je nastalo 12 kratkih filmov, ki so že imeli svoje premiere in so bili prikazani v Slovenski Kinoteki, MC Krško, na festivalu Trnfest in festivalu FEKK. Kratki film Le dihajoče bitje (avtorji: Ahmad Adelian, Agata Kochaniewicz, Naval Chagar, Luksuz produkcija, 2017) je bil med drugim tudi del razstave o Afganistanu v Slovenskem etnografskem muzeju. Skupaj z dokumentarnim filmom Brez doma (avtor: Samer Arqaui, Luksuz produkcija, 2017) se je predvajal tudi na Beneškem bienalu, v sklopu NSK paviljona. Filma Dolga pot do prvih korakov (avtorji: Ratko Stojiljković, Julia Minet, Jasmina Mustafić, Luksuz produkcija, 2017) in Dihajoče bitje sta dosegla velik uspeh s tem, da sta se uvrstila v tekmovalni program letošnjega Festivala slovenskega filma v Portorožu, medtem ko je dokumentarni film Beauty has no size (avtorice: Vesna Klančar, Julia Minet, Amelisa Eminić, Luksuz produkcija, 2017) uvrščen v predstavitveni del programa. Filmske projekcije so tako pomenile tudi priložnost, da se udeleženci usposabljanj oz. avtorji filmov javno predstavijo, kar je pomembno za navezovanje stikov in dvig njihove socialne vključenosti.

Udeleženci oz. pripadniki ranljivih ciljnih skupin, ki so se udeležili filmskih usposabljanj v okviru projekta Blizu vas, so s svojimi filmi dokazali, da so usposobljeni za osnovno delo na področju ustvarjanja kratkih filmov oz. posamezne naloge znotraj tega (osnovno delo s kamero, osnove montaže, snemanja zvoka etc.)

Poleg filmskih projekcije je v galeriji Kreativnega centra Poligon potekala razstava Sporočila iz prehodnosti (Razstava begunske ustvarjalnosti in izsekov begunskih življenskih zgodb), kjer so se bila predstavljena dela (video, fotografije in izseki besedil), ki izvirajo iz begunske izkušnje ali to prek različnih medijev tematizirajo. S tem so opozorilina prisotnost beguncev v našem prostoru, ki s svojo ustvarjalnostjo, izkušnjami, pogledi in občutenji bogatijo naš skupen prostor.

Vsi izdelki usposabljanj (filmi, videoportreti, begunske zgodbe etc.) so objavljeni tudi na spletni strani projekta www.blizuvas.net.

Vir in foto: DZMP

*Operacijo Blizu vas sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne naložbe: 9.1 Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti, specifičnega cilja: 9.1.3 Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji