Svetovni dan študentov Študentstko organiziranje v Sloveniji.

skupščinaŠOS
17 nov2017
342

SLOVENIJA – Sedemnajstega novembra vsako leto obeležujemo svetovni dan študentov. Na ta dan je bilo leta 1939 brez sojenja ubitih 8 študentov in visokošolski učitelj v Pragi, ki so se uprli nacističnemu režimu in prevzemu Čeških univerz. Gre za enega izmed dogodkov, ki še vedno navdihujejo študente povsod po svetu v njihovih prizadevanjih za demokratično izobraževanje in demokratično družbo. Svetovni dan študentov je tako postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu, v nadaljevanju pa si preberite, kako združevanje in položaj študentov v Sloveniji vidi Študentska organizacija Slovenije, ki ob svetovnem dnevu študentom želi uspešen študij in čim večjo aktivnost,  v študentskih ali drugih organizacijah. 

V demokratičnem duPRedsedstvoŠOShu se tudi v Republiki Sloveniji študenti združujemo v Študentsko organizacijo Slovenije. 54 vključenih organizacij na lokalnem in univerzitetnem nivoju, 128 članov najvišjega organa, Skupščine ŠOS ter na tisoče izvedenih projektov letno pričajo o tem. Študentske organizacije lokalnih skupnosti (lokalni študentski klubi) in študentske organizacije univerz skrbijo predvsem za obštudijske dejavnosti ter tudi sistematični razvoj na nekaterih področjih (kot so alternativni mediji, npr. Radio Študent, Tribuna; akademski zbori; univerzitetne športne dejavnosti, pravne pomoči, itd.), predvsem pa izvajajo nešteto projektov na kulturnem in športnem področju ter organizirajo zabavne prireditve. Vseh aktivnosti študentskih organizacij je preveč, da bi jih lahko našteli, zato vse študente vabimo, da si ogledajo možnosti, ki jih študentske organizacije na lokalnem ali univerzitetnem nivoju ponujajo.

Položaj študentov nikakor ni rožnat. Po podatkih raziskav Evroštudent, ki spremljajo položaj študentov v evropskih državah, znašajo povprečni mesečni stroški študenta preko 500 EUR. Ob trenutni štipendijski politiki, ki povprečno višino štipendije držijo na okoli 200 EUR mesečno je jasno, da za študente ni dobro poskrbljeno, zato se moramo zanašati na pomoč družine ali na iskanje lastnega zaslužka, predvsem preko študentskega dela. Na srečo so relativno bolje urejena subvencionirane storitve: subvencionirano bivanje v študentskih domovih ali pri zasebnikih, subvencionirani prevozi ter subvencionirana študentska prehrana, za katero sistemsko skrbimo prav študentske organizacije.

Zato Študentska organizacija Slovenije največ truda vlaga v izboljševanje položaja študentov na nacionalni, predvsem zakonodajni ravni. Tako smo letos pripravili Zakon za urejanje položaja študentov, ki je bil zaradi intenzivnega dela z odločevalci sprejet oktobra in bo v veljavo stopil prav na današnji mednarodni dan študentov. Zakon podaljšuje pravico do koriščenja subvencionirane prehrane in pravico do zdravstvenega zavarovanja preko staršev, olajšuje dostop do dodatka za bivanje pri štipendijah ter napeljuje k poenotenju pravic študentov s posebnimi potrebami. Uspelo nam je tudi uzakoniti evidenco študentskega dela, ki bo, tako upamo, izboljšala nadzor nad opravljanjem študentskega dela, predvsem pa dijakom in študentom omogočila beleženje izkušenj, ki jih z delom pridobijo in priznavanje le-teh ob iskanju prve zaposlitve. Prav tako nam je z interventno akcijo v začetku tega študijskega leta uspelo rešiti preko 500 študentov, ki so po krivici izgubili socialne pravice, ki izhajajo iz statusa študenta.

“Ob svetovnem dnevu študentov študentom želimo uspešen študij, pa tudi čim večjo aktivnost,  v študentskih ali drugih organizacijah. Predvsem pa naj študenti izkoristijo možnosti, ki so jim ponujene med študijem; naj raziskujejo področja in tematike, ki jih zanimajo, iščejo zanimive projekte in soustvarjajo družbo, kot sedanji ali bodoči nosilci družbenega razvoja.”

Študentska organizacija Slovenije

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: ŠOS

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji