Portal Mladi Maribor Vse informacije za mlade na enem mestu.

26 Nov2017
1,072

MARIBORLe še nekaj ur nas loči do enega najpomembnejših dogodkov mladinskega sektorja v Sloveniji, Nacionalnega posveta, ki bo v letu 2017 potekal v mestu Maribor. Tema letošnjega posveta je “digitalizacija mladinskega dela” zato smo se na uredništvu mlad.si odločili, da preverimo, kako na področju digitalnega mladinskega dela potrebam mladih sledijo v mestu ob Dravi. Kot primer dobre prakse, vam predstavljamo portal Mladi Maribor, ki ga je po izteku naziva Evropska prestolnica mladih – Maribor 2013 vzpostavila Mestna občina Maribor, kot trajnostni učinek in nasledstvo tega projekta. O življenju mladih v mestu Maribor, vlogi portala in  prihajajočem Nacionalnem posvetu pa smo na uredništvu mlad.si povprašali direktorico MKC Maribor, Majo Malus Azhdari.

Kako se je po letu 2013 spremenilo življenje mladih in prebivalcev v Mariboru?

EPM 2013 je v mesto prinesel več dogajanja za mlade in predvsem večje zavedanje, da je mladinski sektor v Mariboru zelo pomemben in potreben večje podpore, kar se različne organizacije v mestu trudimo ohraniti tudi po letu 2013. Poleg edinega javnega zavoda MKC Maribor v mestu deluje tudi 8 nevladnih in neprofitnih mladinskih centrov, kar je vsekakor eden od pomembnih trajnostnih učinkov EPM. Na ravni mestne mladinske politike imamo sprejet 2. Lokalni  program mladih v Mestni občini Maribor, v letu 2016 smo posebno pozornost posvetili problematiki brezposelnosti mladih, v 2017 pa stanovanjski problematiki mladih. Priložnost za mlade v Mariboru je tudi aktivna udeležba MKC Maribor v Mreži Evropskih prestolnic mladih, kjer stare in nove kanidatke EPM kreirajo mednarodne projekte za nove priložnosti povezovanja mladih, mobilnost mladih in deljenja dobrih praks. Letos smo se udeležili proglasitve EPM v Cascaisu na Portugalskem, za leto 2020 je bil naslov pravkar podeljen Franciji, mestu Amiens. Na primer rezultat tovrstnih sodelovanj v Mreži evropskih prestolnic mladih je, da v MKC Maribor kot partner sodelujemo v projektu Com’On Europe – evropski platformi za participatorni proračun za mlade.

Kot učinek Evropske prestolnice mladih 2013, ste v Mariboru vzpostavili portal Mladi Maribor, ki jo danes razvija MKC Maribor. Kako ocenjujete pomembnost spletnega portala za mlade in kakšen je njihov odziv?

Portal Mladi Maribor  je poleg festivala Mladi Maribor (letos je bila izvedena že 4. edicija) seveda trajnostni učinek EPM 2013, leta 2015 smo ga v MKC Maribor od Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor prejeli v upravljanje, vendar je pomembno izpostaviti, da gre za skupnostni projekt vseh mariborskih organizacij, ki delujejo na področju mladine, namenjen je informiranju o dogajanju za mlade v mestu, je stičišce aktualnosti različnih organizacij, ki svoje delovanje v Mariboru posvečajo mladinskemu sektorju. Želimo si, da bi vsi deležniki mladinskega sektorja sprejeli blagovno znamko Mladi Maribor za svojo, saj bi nam skupno komuniciranje mladinskih projektov in programov pomagalo doseči čim širse število mladih v našem mestu, posledično pa bi to okrepilo tudi mladinsko politiko.

MKC Maribor ste v letu 2017 eni izmed organizatorjev Nacionalnega posveta 2017. Kaj za vas pomeni, da ste v letošnjem letu soorganizatorji in gostitelji največjega dogodka mladinskega sektorja in česa si za vaše mesto in področje mladih želite v prihodnje?

Ponosni smo, da so se organizatorji odločili za spremembo lokacije ter sprejeli pobudo, da se letos posvet zgodi v mestu ob Dravi. Veseli smo, da posvet gostimo v najlepšem in najgostoljubnejšem mladinskem prenocišču, v hostlu Pekarna. Kot soorganizatorji smo se potrudili sodelovati pri organizacijskih in vsebinskih področjih, ob tej priložnosti bi se zahvalila za predano delo sodelavki Marji Guček, specialistki za mladinsko delo, in sodelavcu Željku Milovanoviču, vodji mladinskih programov. Za mlade v našem mestu pa si želim usklajenega delovanja mladinskih organizacij, ki bi s sodelovalnim duhom zmogle zagotoviti boljše pogoje za življenje mladih v mestu Maribor ter odgovornosti odraslih, da je nasa dolžnost vedno znova kreirati nove priložnosti za mlade.

V okviru Nacionalnega posveta mladinskega sektorja 2017, ki se bo pričel v ponedeljek, 27.11.2017,  Mkc Maribor, kot soorganizator posveta pripravlja tudi  projekt Digitalni Mladi Maribor.

Udeleženci posveta bodo lahko s svojimi pametnimi telefoni skenirali veliko QR kodo, ki jih bo pripeljala do mobilne predstavitve mariborskih mladinskih organizacij in organizacij za mlade. Med listanjem po predstavitvah organizacij bodo našli skrite črke, ki skupaj sestavljajo geslo, ki ga bodo vpisali na listič in ga oddali v poseben nabiralnik. Izmed vseh zbranih lističev s pravilno izpolnjenimi gesli bomo ob koncu posveta izžrebali 3 nagrajence.

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: MKC Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno

Sorodni članki

Avtorji