EVS izkušnja v zavetišču za divje živali v Belgiji Majina izkušnja Evropske prostovoljne službe.

maja
23 okt2017
572

EVROPA – Ko se pri svojih osemindvajsetih letih sprašuješ, če si svojo mladost maksimalno izkoristil in ali obžaluješ katere od svojih odločitev, spoznaš, da obstaja vedno možnost, da narediš spremembo.

Selitev v tujino in delo, s katerim še nisem imela izkušenj, so se tisti trenutek zdeli pravi razlogi za nov korak naprej.

VOC Oostende je neprofitna organizacija v Belgiji, ki vključuje veterinarsko službo in zavetišče za divjo fauno, predvsem obmorske ptice, sove, labode, race in gozdne živali, kot so ježi, kune, miši, lisice, netopirji, veverice, zajci, ipd. Ponujeno mi je bilo prostovoljsko delo na osnovi EVS projekta in ker sem bila od nekdaj zelo radovedna in imela afiniteto do živali, tega projekta nisem želela zavrniti.

Na začetku se delo z živalmi sliši prav romantično in zabavno, a vključuje tudi vse prej kot to, od čiščenja kletk, oskrbovanja ran, rokovanja z nevarnimi ujedami, do hranjenja živali s sondami, tudi mnogih poginov ter vonjev iztrebkov. Zanimivo pa je, da med delom resnično pozabiš na te neprijetnosti, ker samo ob pogledu na simpatične ježke, ki postajajo vse večji vsak dan in med opazovanjem mladičev kuncev, ko sesajo mleko, predvsem pa ob spustitvi ptic in ostalih živali na prostost, ko so ponovno pripravljene na divjino, to delo postane zelo nagrajujoče in navdihujoče.

EVS izkušnja mi je poleg dela omogočila uvod v samostojno življenje v tujini, odkrivanje belgijske kulture in festivalov ter ohranitev stikov z novimi prijatelji. Izkusila sem bivanje daleč od družine in samoto, prilagoditev na tuje navade in pravila, kar je vse del neformalnega učenja. Ne vedno prijetno, a efikasno. Z umikom iz vsakodnevne rutine v domačem okolju in s primoranim soočanjem z neznanim svetom sem dojela smisel svojega poslanstva. Moj »modus operandi« med samim procesom izvajanja projekta in po njem po vsej verjetnosti nikoli ne bo več isti, in prav je tako. Odraščam in ohranjam iskro mladosti.

maja2maja3

Maja prostovoljno delo opravlja v okviru EVS projekta “Wildlife rescue” v organizaciji VOC Ostend v Belgiji. Pošiljajoča organizacija v projektu je Zavod Manipura.

Projekti Evropske prostovoljske službe so financirani s strani programa Erasmus+.

Vir in foto: Zavod Manipura

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji