Državna priznanja v mladinskem sektorju Mnenje prejmenika državnega priznanja Marka Breclja.

12 Okt2017
572

SLOVENIJAV okviru Ključne konference so bila 17. maja 2012, v Ljubljani prvič podeljena državna priznanja v mladinskem sektorju. Za kakovostno in uspešno delo na področju mladinskega dela je kot posameznik, poleg Dragice Marinič, najvišje priznanje RS v mladinskem sektorju prvi prejel Marko Brecelj. 

“Marko Brecelj je v slovenski prostor mladinskega dela vnesel izjemen avtorski pečat osebnega pristopa. Na svojevrsten inovativen način je veliko prispeval k spodbujanju družbene participacije mladih, razvijal kritičen pristop, njihovo ustvarjalnost in jim zagotavljal občutek pripadnosti,” so med drugim zapisali v obrazložitvi. V sklopu prispevkov, v katerih objavljamo mnenja prejemnikov državnih priznanj, je tokrat za portal mlad.si, o pomenu državnega priznanja in kvalitetah dobrega mladinskega delavca svoje mnenje z nami delil tudi Marko Brecelj.

Za moje delo na mladinskem polju državno priznanje na lokalni koprski ravni ni pomenilo nič. Mediji so mojo  priznanost prezrli, župan občine Koper pa je  januarja 2015 naši  organizaciji, ki delujeta v javnem interesu z menoj priznancem na čelu, odstranil iz občinskih prostorov, kot  nevarne smeti v petindvajsetem letu našega delovanja z argumentom, da Brecelj že dolgo ni več mlad in zato ne more voditi mladinskega centra. Seveda je bil Brecelj  štirideset let “mlad” že leta 1991 in seveda DPZN še naprej izvaja mladinski, kulturni, socialni, multimedijski, medgeneracijski in muzejski center  v privatnih prostorčkih mksMc Botegin tako, da  Občina Koper niti ne odgovori na oddane programe Društva prijateljev zmernega napredka. Ostaja predvsem nemarno res, da  mladinska politika republiške ravni nima vpliva na odločevalstvo lokalnih despotovin Slovenije.

Marinic_Brecelj

Podelitev priznanj za uspešno delo na področu mladinskega dela. Na fotografiji: Marko Brecelj in mag. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino ter Stanko Šalamon, predsednik strokovne komisije, z Dragico Marinič.

To, da mi dopuščate odgovarjati  na vaši vprašanji kljub temu, da sem zamudil rok za oddajo odgovorov, je meni osebno edina prednost poleg osebnega zadoščenja, da imam v lasti popisano podpisan kos kakovostnega papirja. Natančno in uokvirjeno ter zastekleno  kopijo tega dokumenta pa sem letos poleti na Dan državnosti kot uprizoritev  sredi mostu čez reko Dravo raztolkel z macolo Pohorskega bataljona in vrgel razbitine v vodo saj nočem biti sopriznanec z Dragico Marinič, ki je na sodišču priznala, da je podpisala lažno poročilo, saj je hotela evropske eurote spraviti na transakcijski račun organizacije v kateri je delovala.

Če sem koga prepričal s kvalitetami ne vem. Kolikor mi je znano smo tistega leta prva priznanja dobili vsi(e) predlagani(e). Koprsko občinsko raven odločevalcem sem že v devetdesetih letih (takrat je bil papež v Postojni) z  nečim gotovo prepričal a utemeljitve se ne spomnim. Celo denar so mi dali zaradi mladinskega dela in je šlo torej  za nagrado, ne samo za priznanje. Sodelujem  vsekakor predvsem s sebi podobnimi; z  mladinskimi delavkami in delavci, ki jim pomenijo ljudje več kot papirologija, brez katere ni denarja. Taki ljudje smo, kot kaže vrsta v izumiranju. Radodarna ustvarjalnost mladih in odraslih je moje in naše osredotočenje. Ustvarjalne in ljudem naklonjene bi morale postati vse generacije, če hočemo preusmeriti (preimenovati) Pot v Nikamor. Po njej nas vodi izvoljenstvo množic. Evropske in slovenske smernice mladinske politike gradijo tip človeka za takšen jutri, ki mu ne bo sledil pojutrišnjik. Veliki komunist Gramsci, ki je zgnil v Mussolinijevih zaporih, je prav svetoval tudi dobremu mladinskemu delavcu (dobri mladinski delavki) vseh časov: “Pesimizem v oceni položaja, optimizem v dejavnem prizadevanju!”.

Občasno modroglavi izdajalec interesov mladih iščem vsakršno podporo ustvarjalnim radodarnim. Moj telefon je 00386 41 318245, naš mejl je drustvo@dpzn.org.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji