Se vam porajajo stiske?

17 Avg2017
1,118

LJUBLJANA -Kako najti dobrega psihologa ali prisohoterpevta. Pri izbiri, vam morda lahko pomgajo v Psihološki svetovalnici, ki deluje v okviru Mladinske postaje Moste.

A poznaš kakšnega dobrega psihologa/psihoterapevta?

V Sloveniji naj bi veljalo, da največ štejejo “veze in poznanstva”. Verjetno nam je, kljub stricu Googlu, še vedno prva ideja, ko iščemo pomoč, da o tem povprašamo svoje prijatelje, znance, družino. Ljudi, ki jim zaupamo, da nam bodo dali dobra priporočila. Je to dobra ali slaba ideja v primeru, da je pomoč, ki jo iščemo, s področja mentalnega zdravja? Da in ne.

Da zato, ker je dejstvo, da so nam ljudje, s katerimi se dobro razumemo, večinoma podobni. Iz tega sledi, da je precej verjetno, da če so bili naši bližnji zadovoljni z določenim psihologom ali psihoterapevtom, bo njegova osebnost in njegov način dela verjetno ustrezal tudi nam.*

Vendar ni nujno, da je temu res tako. Vsak od nas ima tudi svoje posebnosti, ki nas, kljub podobnostim, delajo različne. In te razlike lahko povzročijo, da priporočila ne bodo ustrezna.

Na kaj moramo biIMG_0971ti pri izbiri psihološke pomoči pozorni, da po nekaj tednih ali mescih ne ugotovimo, da smo bolj kot ne zapravljali časa in denar?

Na srečo je psihologov in psihoterapevtov, ki so “slabi”, torej nekompetentni, da bi vam nudili kvalitetno pomoč, malo. Je pa zelo verjetno, da imajo tudi o “objektivno” zelo sposobnih psihologih in psihoterapevtih nekateri njihovi (bivši) klienti slabo mnenje. Tako kot imajo o teh istih psihologih, psihoterapevtih, nekateri njihovi klienti pa zelo dobro mnenje.

Kako je to mogoče? Raziskav, ki so preučevale, kaj je tisto, kar v psihološkem svetovanju in psihoterapevtski obravnavi klientom pomaga, je bilo zelo veliko. Kar so ugotovile, nam daje odgovore na naša vprašanja, saj predstavlja tisto, na kar morate biti pozorni, ko izbirate svojega psihologa ali psihoterapevta.

Odgovor je v osnovi zelo preprost. Občutiti morate, da vas vaš psiholog, psihoterapt razume, ko pa česa ne razume, morate opaziti, da se vsaj zelo trudi vas razumeti in da vam nikakor ne poskuša vsiliti svojega mnenja. Čutiti morate, da je sočuten, da vam želi dobro, da vas sprejema takšnega, kakšni takrat, v tistem danem trenutku, pač ste. Tudi takrat, ko že petnajstič posluša vašo podrobno razlago, zakaj vas je prizadelo, ko je vaša prijateljica pozabila na vajin zmenek. Če o tem govorite petnajstič, mora biti njegova razlaga ta, da to delate zato, ker je bil dogodek za vas zelo pomemben. Ne sme vam dajati vtisa, da pretiravate, da ste preveč občutljivi, da česa še ne razumete, medtem ko ima on edine pravilne odgovore za vas. Poslušati vas mora toliko časa, da razume, zakaj se vam ne zdi smiselno zapravljati časa za vsakdanji joging, kljub temu, da ima podatke o tem, da zmerna telesna aktivnost pomaga veliki večini depresivno razpoloženih oseb.

Skratka, dajati vam mora občutek, da je vaš sodelavec, da sta močan tim, ki bo skupaj dosegel cilj, tj. vaše boljše počutje. Če kljub dobrim priporočilom, tega občutka po prvih nekaj srečanjih ne dobite, iščite naprej. Moje osebno mnenje je, da na tej točki ni važno, ali vaš psiholog, psihoterapevt res ni empatičen in razumevajoč ali je samo vaš prvi vtis o njem napačen. Na začetku je pomembno, da ste izbirčni in da najdete osebo, s katero se že od začetka počutite sprejeto.** Ker komaj v takšnem varnem okolju boste sploh postali pripravljeni razkrivati za vas težke vsebine. In to bo tisto, kar bo, onkraj vseh specifičnih tehnik in metod, pomagalo.

V kolikor vam lahko pomagamo pri izbiri, nas najdete v Psihološki svetovalnici, ki deluje v okviru Mladinske postaje Moste.

dr. Simona Gomboc, univ. dipl. psih., Združenja SEZAM, Delavnica konceptov in UP FAMNIT
kontakt: simona.gomboc@gmail.com

* Ali vas bo psiholog, psihoterapevt, ki ima ali je imel v obravnavi kakšnega od vaših bližnjih, sprejel še vas, je sicer pod vprašajem. V takšnih primerih mora strokovnjak namreč presoditi, ali to ne bo negativno vplivalo na kvaliteto obravnave.

** Razen v primerih, če je za vas značilno, da ne zaupate nikomur. Potem si boste verjetno enkrat pa le morali drzniti skočiti neznano in zaupati neznancu (ki vam je vsaj manj antipatičen kot ostali).

Vir in foto: Združenje mladih, staršev in otrok Sezam

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji