“Mladi bogatijo slovensko kulturo” Zapis direktorja JSKD o pomenu in skrbi za mlade na področju ljubiteljske kulture.

Marezijazz_foto-MM-5554
17 avg2017
1,114

SLOVENIJA – Ker je osrednja tema meseca avgusta “Mladi- urbane kulture in festivali”, smo na uredništvu mlad.si ob tej priložnosti za sodelovanje prosili krovno organizacijo na področju ljubiteljske kulture Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Direktor JSKD mag. Marko Repnik je za naše uredništvo pripravil zapis, v katerem je predstavil dejavnosti, ki jih na področju plesa, glasbe, gledališča in literature pripravlja JSKD in so namenjene mladim. Mag. Marko Repnik pravi, da daje JSKD velik poudarek na mlade, saj se zavedajo, da ravno mladi s pridobovanjem novih znanj in izkušenj bogatijo slovensko kulturo.

Pod_uro-fotoMM-1231

Pod uro, vir: Marko Repnik.

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, je krovna organizacija na področju ljubiteljske kulture pri nas. V svoje programe vključujemo otroke, mladino, odrasle in seniorje, ki aktivno sodelujejo na prireditvah, seminarjih in izobraževanjih. Zavedamo se dejstva, da iz malega raste veliko, zato velik poudarek dajemo na mlade, ki s pridobivanjem novih znanj in izkušenj bogatijo slovensko kulturo. JSKD izvaja več festivalov iz vseh področij ljubiteljske kulture, ki so namenjeni mladim;

Vizije- festival najkvalitetnejše mladinske kulture, ki prikazuje in nagrajuje najkvalitetnejše mladinske gledališke in lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na področju fotografije. Predstave, glasba in likovni izdelki v mladinski izvedbi so sveži, domišljeni in družbeno kritični. Na področju plesa se ponašamo s festivalom plesne ustvarjalnosti mladih – Živa, ki nosi ime po eni od utemeljiteljic slovenskega sodobnega plesa Živi Kraigher ter z Opusom 1 – Plesne miniature, pri katerem gre za državno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev, ki je namenjeno spodbujanju izvirnosti, plesnemu raziskovanju in ustvarjalnosti. Vsako leto predstavimo tudi najboljše otroške plesne skupine pod naslovom Pika miga.

“Mladim želimo ponuditi čim več  znanja in izkušenj, ki jih bodo s pridom uporabljali v življenju in ljubiteljsko (in profesionalno) kulturo z leti postavili še na višji nivo”.  mag. Marko Repnik

Na področju inštrumentalne glasbe izvajamo državno tekmovanje mladinskih pihalnih orkestrov, na področju vokalne glasbe pa regijsko tekmovanje otroških in mladinskih pevskih zborov ter projekt Potujoča muzika, ki predstavlja množični koncert izbranih mladinskih pevskih zborov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma z izvedbami slovenskih novitet. Na področju literature smo prepoznavni s festivaloma mlade literature Urška v Slovenj Gradcu in Roševimi dnevi v Celju, na področju filma pa s srečanjem najmlajših filmskih ustvarjalcev v Izoli in festivalom neodvisnega filma.

clovek_v_kolesju_sistema-fotoMM-1491

Človek v kolesju sistema, vir: Marko Repnik.

Poleg festivalov smo zelo aktivni tudi z izobraževanji. Nekaj delavnic in seminarjev poteka tudi preko poletnih počitnic, da so še dostopnejši mladi populaciji. V Izoli sta v avgustu dve delavnici; v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb tradicionalni godbeni tabor Musica Creativa in mednarodne gledališke delavnice. Tabor mladih pevcev Primorske se dogaja v Tolminu v pričetku jeseni pa še prevajalska delavnica leposlovja Prevajalnica v Kopru.

uradna fotka

Direktor JSKD mag. Marko Repnik.

Nedvomno je naša skrb za izobraževanje in kulturno izpopolnjevanje mladih zelo resna in temeljita. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti želi mladim ponuditi čim več znanja in izkušenj, ki jih bodo s pridom uporabljali v življenju in ljubiteljsko (in profesionalno) kulturo z leti postavili še na višji nivo.

direktor JSKD mag. Marko Repnik

Vir: uredništvo mlad.si

Foto: Osebni arhiv Marko Repnik

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja Nacionalno

Sorodni članki

Avtorji