Prostovoljec leta 2016

19399554_10214173533991532_4758481708634679112_n
20 jun2017
924

SLOVENIJA – V torek, 20. junija 2017, je v Kongresnem centru Brdo pri Kranju potekala slavnostna podelitev priznanj Prostovoljec leta 2016. Mladinski svet Slovenije je letos že petnajstič zapored razpisal natečaj za Naj prostovoljko in Naj prostovoljca, Naj prostovoljski projekt, Naj mladinskega voditelja in voditeljico, Naj mladinski projekt ter posebno priznanje za mednarodno prostovoljstvo in 2 priznanji za posebne dosežke. Kot častni pokrovitelj projekta Prostovoljec leta je prireditev gostil predsednik RS Borut Pahor.

Predsednik MSS Tin Kampl je v uvodnem nagovoru poudaril pomen prostovoljstva v Sloveniji in se zahvalil vsem mladim, ki pomembno prispevajo k boljši družbi. “Številke zgovorno pričajo o tem, da je prostovoljstvo ključna gonilna sila na področju humanitarnega dela, mladinskega dela, družbenega življenja, kulture in športa in s tem izjemno prispeva k razvoju naše družbe. Prostovoljstvo in solidarnost sta v dednem zapisu naše družbe in nas samih. O pomembnosti prostovoljstva priča tudi dejstvo da prostovoljske organizacije in prostovoljci vse prevečkrat vskočijo, kjer država zataji. To sicer priča o visoki kakovosti prostovoljskih organizacij, ni pa to namen samega prostovoljstva. Prostovoljstvo lahko aktivnosti, ki jih izvaja država nadgrajuje, dopolnjuje in popestri, nikakor pa ne nadomesti.

V uvodnem govoru je zbrane pozdravil tudi častni pokrovitelj projekta in predsednik RS Borut Pahor in z zbranimi podelil nekaj spodbudnih besed: Kljub temu, da si prizadevamo, da bi vsi ne glede na razlike imeli enake možnosti, bomo vedno potrebovali drug drugega. Ker včasih ne pomaga nič drugega, kot srčnost drugega človeka, ki se zna vživeti v tvoje težave in ti pomaga. In nikoli ne vemo, kdaj bomo mi potrebni pomoči. Ko obstoji v skupnosti zavest, da se lahko zanesemo en na drugega, obstoji tudi možnost, da lahko premagamo najtežje ovire. “

Nazivi natečaja Prostovoljec leta 2016 so bili po izboru komisije projekta podeljeni naslednjim prostovoljcem:

Naziv Naj prostovoljka in Naj Prostovoljec v treh starostnih skupinah so prejeli: Ajda Augustinovič, Gašper Leskovec, Anita Merhar, David Jan, Dunja Gorenc, Klemen Dolenc.

Za Najboljši prostovoljski projekt je bil izbran projekt Rdečega križa Ljubljana Izmenjevalnica, s katerim širijo zavest o ponovni uporabi in krepijo odgovornost do ljudi in okolja.

 Priznanje za mednarodno prostovoljstvo je prejela  Katja Ravnikar. Priznanje za posebne dosežke pa sta prejeli prostovoljka Kimberly Ren, ki prostovoljno delo opravlja v Domu starejših občanov Ljubljana: Moste-Polje in projekt Društva za promocijo humanitarne dejavnosti Humanitarček “3o za 30 srčnih dejanj”.

 V natečaj je letos prispelo 237 prijav, med katerimi je bilo 187 posameznikov in 50 projektov.

Posebna priznanja so podelili tudi v mladinski kategoriji. Za Naj mladinskega voditelja 2016  je priznanje prejel Primož Mekuč.  Za Naj mladinski projekt 2016 pa je bil izbran Projekt Epruvetka, ki je namenjen ozaveščanju mladih o pomenu darovanja in pomoči sočloveku, natančneje o pomenu darovanja krvi, krvotvornih matičnih celic in organov.

Z razpisom za naj prostovoljca vsako leto odkrivajo raznolikost in dodano vrednost prostovoljstva. Prostovoljno delo z vso svojo razsežnostjo ne prinaša le solidarnosti in pomoči tistim, ki jo potrebujejo, prinaša tudi nova prijateljstva, neprecenljive vezi in spomine, kot tudi delovne izkušnje in veščine.

Čestitke vsem nagrajencem in tudi vsem tistim, ki vsak dan nesebično pomagate drugim.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji