Mladinstival 2017 Mladi za mlade!

10 Maj2017
1,655

LJUBLJANA – Na Mladinstivalu, festivalu mladinskega dela, ki se je odvijal ob Dnevu Evrope v torek, 9. maja,  je bilo zelo pestro. Organizatorji so pripravili obsežen program, kjer je lahko vsak obiskovalec našel kaj zase.

Začetek Mladinstivala se je pričel v Hiši EU, s pomembnim srečanjem med mladimi in evropsko komisarko Violeto Bulc, ki so na dialogu razpravljali o Prihodnosti EU. Komisarka je v uvodu udeležence nagovorila, da je današnje srečanje v času, ko se EU sooča s številnimi izzivi, primeren čas za razmislek o tem, kakšno Evropo si želimo. Nepripravljenost EU na konkretne izzive, s katerimi je bila soočena v zadnjih dveh letih in pol, je po komisarkinih besedah pokazala, da je zgodba EU še vedno nedokončana zgodba, zato je prav zdaj potreben močan glas mladih. Poudarila je, da je evropska zgodba zgodba miru, demokracije, solidarnosti in svobode, pa tudi enakosti, blaginje, dobrobiti in trajnosti.

“Evropska unija ne direktira, ampak poskuša uskladiti 28 različnih mnenj držav članic Eu za skupno soglasje. V tem je lepota demokracije. Violeta Bulc, evropska komisarka

V nadaljevanju so se udeleženci po tehniki svetovne kavarne razdelili po omizjih, kjer so preko izmenjave mnenj, poslušanja in predlaganja konkretnih rešitev iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kaj smo v EU dosegli doslej in kako razumemo izzive sedanje EU?, Kakšna naj bo EU v prihodnje?, Kaj moramo storiti za to?, Katere rešitve in usmeritve mladi predlagate odločevalcem v Sloveniji in EU?

Ob koncu dialoga, sta se udeležencem dialoga pridružila še Luka Jezeršek in Renee Vozelj, ambasadorja  programa Erasmus+, ki  sta poskrbela, da se je srečanje še nekaj časa nadaljevalo ob okusnih prigrizkih in domačem pivu.

V preddverju marmorne dvorane so se obiskovalci lahko seznanili z delom  22. organizacij, ki delujejo v mladinskem sektorju, lahko pa so se ustavili tudi v Živi knjižnici, kjer so evropski prostovoljci z mimoidočimi delili svoje izkušnje.

Glavni organzator festivala, Uroš Skrinar iz zavoda Movit je dejal, da je festival mladinskega dela namenjen predvsem mreženju organizacij med sabo, spoznavanju primerov dobrih in slabih praks, in premisleku, kako lahko mladinsko delo v prihodnje še izboljšajo.

V letošnjem letu so prvič organizirali tudi aktivnost Hackathona, kjer so mladinski delavci iskali edinstvene rešitve na izziv, kako preko digitalnih orodij v mladinsko delo pritegniti čim več mladih.

V okviru Mladinstivala, je na Gospodarskem razstavišču potekala tudi odprta seja Sveta Vlade RS za mladino, kjer so mladi s pristojnimi ministri za področja in politike, ki zadevajo mlade, razpravljali o ključnih izzivih mladih tako v Sloveniji kot v EU; zaposlovanja, podjetništva, kreativnosti, stanovanjske politike, lokalne politike, participacije mladih.

Mladi so ta področja naslovili že prejšnji teden na posvetu z vlado, ki je bil, kot je uvodoma povedal predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl, “pomemben korak k skupnemu oblikovanju mladinskih politik“. Izpostavil je akcijski načrt oz. šest zaključkov, ki so jih potrdili skupaj s premierjem dr. Mirom Cerarjem in izrazil željo, da se takšen dialog nadaljuje tudi v prihodnosti.

Tako na področju zaposlovanja kot razvoja, kreativnih projektov z vidika podjetnosti in drugačnih načinov učenja mladih, pa na področju stanovanjske politike, prevozov in štipendiranja smo že storili vrsto korakov naprej. Vseh pa še vedno ne in temu je bila namenjena današnja razprava,” je po seji, ki je bila namenjena tudi predstavitvi ukrepov posameznih ministrstev, dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.

Med priložnostmi za izboljšanje dela vlade na področju mladinske politike so mladi izpostavili področje pripravništev in usposabljanj, po mnenju Študentske organizacije Slovenije je nekaj izzivov na področju dohodnine, zdravstvenega zavarovanja, subvencionirane študentske prehrane, štipendij in študija na 2. stopnji.

Sodelujoči so Urad RS za mladino in predstavnike Vlade pozvali tudi k izboljšanju mladinske politike na lokalni ravni, Kampl pa je predstavnike ministrstev vprašal, kako naslavljajo tiste, ki niso vključeni niti v izobraževanje niti v praktično usposabljanje, prav tako niso zaposleni.

Prihodnost tako slovenske kot evropske mladine je po mnenju Makovec Brenčičeve svetla, “Najpomembnejše sporočilo danes je mladi mladim v Evropi, da se ne le poslušamo in slišimo, ampak stopimo skupaj tudi v iskanju rešitev za vse mlade!” 

Prednost, ki jo imajo danes mladi v primerjavi s starejšimi, je, da so neprimerno bolj mobilni, tudi mednarodno ozaveščeni in da jim je znanje ves čas na dosegu roke. Kako in na kakšen način ga bodo uporabili za to, da bo njihova pot lažja in uspešnejša in da bodo izpolnili svoje želje, pa je odgovornost vsakega posameznika, a hkrati tudi nas, ki vzpostavljamo sistem, da se bodo mladi v njem dobro počutili in da najdejo svojo pot,” je ob dnevu Evrope razmišljala ministrica.

Po končani odprti seji Sveta Vlade RS za mladino je Mladinska Mreža MaMa v sodelovanju z Improligaši pripravila Flashmob, s katerim je predstavila projekt Koalicija mladih.

Mladinski svet Slovenije je pripravil delavnico na temo vključevanja Romov v mladinsko delo, ki lahko pripomore k odpravi socialne izključenosti in diskriminacije te specifične skupine v Sloveniji.

Mladinski delavci in strokovna javnost pa so imeli priložnost spoznati tudi delovanje ene od treh najpomembnejših evropskih mrež na področju informiranja mladih, Eryico. 28. generalno skupščino Evropske agencije informiranja in svetovanja za mlade je otvorila ministrica Maja Makovec Brenčič, ki je poudarila pomembnost kakovostnih informacij za mlade, ki se danes soočajo z izzivi informacijske dobe in digitalizacije

Na dogodku so se predstavili tudi Junaki zaposlovanja- Vrnimo si prihodnost, projekt , ki sta ga izvajala Mladinska Mreža MaMa in Zveza svobodnih sindikatov Slovenija. Na Zaključnem dogodku projekta, ki je potekal v okviru sheme Jamstvo za mlade, so bili udeleženci seznanjeni z rezultati in ugotovitvami dogodkov, ki so tekom 12 dogodkov pripravili mladi  lokalni ambasadorji, prav tako pa je bila izvedena kreativna delavnica za oblikovanje sloganov na temo “Zaposlovanja mladih“.

Da so dobri rezultati res sladki, je poskrbela tudi torta, ki so jo organizatorji pripravili za beleženje treh okroglih obletnic (MOVIT 20, Erasmus+ 30 in Evropska unija 60).

Mladinstival, je potekal v okviru evropskega tedna mladih pod sloganom “Oblikuj, premikaj, sodeluj!” Mladinske organizacije, mladinski delavci in vsi mladi so še enkrat pokazali, da je njihova vloga v družbi, še kako pomembna. Mladinstival ni bil le festival mladinskega dela, ampak pokazatelj, da mladinsko delo preko neformalnega izobraževanja, povezovanja in aktivnega vključevanja v družbo, vodi v odpiranje priložnosti mladim za oblikovanje njihove prihodnosti.

Vir in foto: uredništvo mlad.si,

Foto: Tilyen Mucik

Foto: Movit

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki

Sorodni članki

Avtorji