1. mednarodni dan testiranja drog

2017-03-29 00.22.24
10 apr2017
581

SLOVENIJA- Združenje DrogArt je v okviru mednarodne kampanje “International Drug Checking Day” Mariboru in Ljubljani izvedlo predavanje in delavnico z namenom osveščanja o možnih storitvah testiranja drog.

Mednarodni dan testiranja drog je nastal na pobudo različnih organizacij, ki igrajo aktivno vlogo pri zagotavljanju storitev zmanjševanja škode zaradi uporabe psihoaktivnih substanc. Naš cilj je bil da na dan 31. marca osveščamo o možnostih storitev testiranja drog in o akterjih, ki igrajo pomembno mednarodno vlogo pri zagotavljanju storitev testiranja, hkrati pa dvigniti zavest uporabnikov, da testirajo tudi svoje znanje o drogah in njihovih učinkih.

Tudi na DrogArtu smo se z veseljem odzvali povabilu, da se priključimo mednarodni kampanji “International Drug Checking Day“. Storitev testiranja drog na DrogArtu je za uporabnike na voljo od leta 2006, trenutno pa sodelujemo tudi pri Evropskem projektu B.A.O.N.P.S. (Be aware on night pleasure safety), kjer se trudimo za razvoj in nadgradnjo storitve testiranja v Sloveniji. Mednarodni dan testiranja je bil tako odlična priložnost za promocijo storitve med uporabniki in širšo javnostjo. Ob tem dogodku smo pripravili dve predavanji in delavnici, za tiste ki so želeli pobliže spoznati kaj storitev testiranja drog sploh je, kakšne so možnosti v Sloveniji in kako deluje metoda testiranja s hitrimi barvnimi reagenti.

Prvo predavanje in delavnica je potekala v Pekarni Gustaf v Mariboru, 29.3.2017. Predavanje je vodila Simona Šabić iz DrogArta. Predstavila je zgodovino in začetke testiranja v Sloveniji, zakaj je storitev ena izmed pomembnejših strategij zmanjševanja tveganj pri uporabi drog. V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu pa tudi preko spleta ne glede na legalnost, se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so lahko izredno nevarne, možno pa je tudi, da se pod pretvezo prodajajo povsem druge snovi. To pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja. Tveganja, ki jih prinaša uporaba neznanih snovi, je možno zmanjšati z različnimi metodami testiranja, s katerimi lahko dobimo informacijo o tem, kaj se v določeni snovi nahaja. Z osveščanjem in izobraževanjem želimo da bi uporabniki psihoaktivne substance pred uporabo testirali in se tako izognili zapletom.

Po predavanju smo imeli še praktični prikaz uporabe hitrih barvnih reagentov, kjer smo za demonstracijo testirali nekatere legalne snovi, ki se tudi obarvajo s hitrimi reagenti (sladkor, 5-htp, sladkor,…). Po delavnici so obiskovalci prejeli tudi brezplačne hitri barvne reagente, ki so se v sklopu 1. mednarodnega dneva testiranja drog razdeljevali po več državah sveta in tudi na internetni strani.

Predavanje in delavnico smo izvedli tudi v Ljubljani v torek, 4.4.2017, v Socialnem centru Rog. Poleg zgoraj omenjenih aktivnostih, pa so imeli obiskovalci možnost fotografiranja s tablo “I support drug checking in Slovenia“, s čimer so pomagali pri osveščanju in promociji storitve.

 

 

Vir in foto: Združenje DrogArt, Marko Verdenik

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji