SKAMovci in leto 2016

28 Dec2016
1,512
20160927_1940111-993x1324

SKAM

SLOVENIJA – »Iztekajoče se leto 2016 sta najbolj močno zaznamovala svetovno leto usmiljenja in Svetovni dan mladih v Krakovu, ko se je ob papežu zbralo tri milijone mladih iz celega sveta. Tudi za Skupnost katoliške mladine sta bila med pomembnejšimi dogodki in vsebinskimi sporočili, ki sta zaznamovala naše življenje. Vstati s kavča in se odpraviti na pot zahteva osebno odločitev posameznika, da ni dovolj udobno in lagodno čakanje, da bodo drugi nekaj storili. Sam moram obuti čevlje in poiskati možnosti za srečanje, odkrivati nove poti in iskati človeka, tam kjer je.« Tone Česen, direktor kolegija in duhovni asistent SKAM – Skupnosti katoliške mladine

To iztekajoče leto so zaznamovale številne dejavnosti. Nekatere vam v številkah predstavljamo spodaj (povzeto po brošuri SKAM 2016).

– V organizaciji SKAM – Skupnosti katoliške mladine se je romanja v Krakov ob Svetovnem dnevu mladih udeležilo kar 359 mladih Slovencev, še dodatnih 199 pa se je v Krakov odpravilo v lastni organizaciji. Pri izvedbi dogodka je pomagalo tudi približno 30 mladih prostovoljcev iz Slovenije. Mladim po srečanju ostajajo močni vtisi povezanosti, gostoljubnosti, papeževi spodbudni nagovori ter pozitivno vzdušje med mladimi na srečanju.

– Na Evropskem srečanju mladih se je za novo leto 2015-2016 v Valenciji zbralo kar 30.000 mladih iz cele Evrope, od tega 240 mladih iz Slovenije.

– V duhovne programe za skupaj 320 udeležencev so SKAMovi prostovoljci vložili približno 420 prostovoljnih ur.

– Že kar 35. Stične mladih se je udeležilo 5200 mladih iz 250 župnij, obiskal jo je tudi predsednik RS Borut Pahor. Skupina 100 prostovoljcev pa je v Stično mladih vložila 7300 prostovoljnih ur.

– V lokalni verziji Stične mladih, t. i. Stična diha, je v redni program bila vpeljana novost – strukturirani dialog med mladimi in odločevalci na lokalni in regijski ravni, ki je med mladimi bila odlično sprejeta.

Prostovoljki

SKAM

Lokalne enote SKAM predstavljajo jedro mladinskih dejavnosti, ki jih SKAM izvaja po župnijah. Letošnje leto je zaznalo veliko dogodkov: od usposabljanja za menedžerje pri Mladinskem svetu Slovenije, posveta nosilcev mladinske pastorale s področja ljubljanske nadškofije, obiskov dekanijskih konferenc ter drugo.

– Regijskima centroma SKAM Ljubljana in Vipava se je v letu 2016 pridružil še tretji in sicer regijski center SKAM Brinjeva gora.

– Leto 2016 je bila mednarodno zelo bogato. SKAMovi prostovoljci so se udeležili usposabljanja v Bratislavi in Moskvi, v Ljubljani so jih obiskali francoski partnerji, v Celju je potekal mednarodni kongres evropske zveze katoliških študentov JECI-MIEC, na katerem je SKAMova članica Špela bila izvoljena v upravni odbor. SKAM je soorganiziral tudi obisk Evropskega mladinskega dogodka (EYE) v Strasbourgu.

– Na narodni ravni so SKAMovci sodelovali na letnem posvetu mladinskega sektorja, v delovni skupini za prenovo Zakona o javnem interesu v mladinskem sektorju, na posvetu Slovenija 2050, na sejah Mladinskega svet Slovenije in drugo. SKAMovka Tina je ob koncu leta uspešno zaključila mandat podpredsednica za mednarodno sodelovanje pri MSS.

SKAMove prostovoljke

SKAM

»Omogočiti mladim, da postanejo nosilci oznanjevanja med svojimi vrstniki, je ena od naših prioritet, ki jo želimo v prihodnje še krepiti. V Vizijo 2020 smo zapisali, da z vzgojno potjo mladim omogočamo postajati dejavni katoličani in odgovorni državljani. Hvaležni smo vsem, ki nas v teh prizadevanjih podpirate, predvsem pa mladim, ki ste pripravljeni zamenjati udobnost kavča in obuti pohodne čevlje ter skupaj z nami raziskovati, kam nas Gospod danes kliče.« Tone Česen, direktor kolegija in duhovni asistent SKAM – Skupnosti katoliške mladine

Vir in foto: Društvo SKAM

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Novice

Sorodni članki

Avtorji