Pobarvaj 2017 po svoje! Pestrejše mladinsko dogajanje (lahko) ustvarjate mladi sami!

28 Dec2016
1,726

JESENICE – Da so tudi mladinski centri pravi naslov za mlade, ki želite uresničevati svoje ideje, pridobivati neformalna znanja in vseživljenjsko pomembne kompetence, govorijo med drugim tudi številne delavnice in tečaji, v okviru katerih pridobivate različne ročne spretnosti, hkrati pa daste svoji domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot.

Prikupni medvedki so šli za 'med'

Prikupni medvedki so šli za ‘med’

Vrsta takih priložnosti se je v Mladinskem centru Jesenice (MCJ) dogajala v letih 2012 do 2016 – predvsem Tina in Maruša sta s svojimi pobudami dali priložnosti tudi številnim drugim mladim za pridobitev veščin šivanja, pletenja in kvačkanja.

Na EkO MeDo medgeneracijskih delavnicah v aprilu in maju 2012 so udeleženke šivale plišaste medvedke, le te pa na prireditvi TVU 2012, Festival učenja, ki je potekala 17. maja na Trgu na Stari Savi, ‘prodala’ v dobrodelne namene.

Sodelovanje generacij - prenos znanj

Sodelovanje generacij – prenos znanj

V jeseni 2012 so potekale medgeneracijske delavnice učenja pletenja s čisto domačim naslovom ŠTRIKAJ Z NAMI. MCJ in mladi udeleženci smo v sodelovanju s Klubom jeseniških študentov in Domom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice druženja različnih generacij in prenos veščin s starejših na mlajše zapisali v okvir ‘Evropskega leta aktivnega staranja in solidarnosti med generacijami’. Proti koncu tečaja se je udeleženim pridružila še mednarodna skupina EVS prostovoljcev in se prav tako preizkusila v pletenju.

V oktobru in novembru 2013 je v MCJ potekal tečaj kvačkanja KVAČKARIJA. V jeseni 2014 se je odvil prvi TEČAJ ŠIVANJA, ki se je izkazal kot prava uspešnica – v letošnjem decembru smo namreč zaključili že tretjega po vrsti.

Utrinki tečaja šivanja,  november 2014

Utrinki tečaja šivanja, november 2014

Maruša Rezar, pobudnica in hkrati koordinatorka tečaja, je povedala: ‘Udeleženci smo se v tem času naučili šivati krila, hlače, torbice, nahrbtnike, srajce in še kaj. Učiteljica Nataša Škrilec Rožič je na nas prenesla ogromno svojega znanja. Tečaji spodbujajo druženje, ustvarjalnost, učenje že skoraj pozabljenih veščin in potrpežljivost. Učenje namreč ni lahko, a pogled na dokončane izdelke odtehta ves trud. Najbolj ponosni pa smo, ker se izdelovanje izdelkov z zaključkom tečajev ne konča, saj večina udeležencev svoje znanje doma nadgrajuje še naprej.’

Da bo še naprej tako in še bolj po željah in potrebah mladih, Mladinski center Jesenice vabi k soustvarjanju mladinskega dogajanja v jeseniški občini tudi v letu 2017! Če imate ideje, kakšnih dogajanj in drugih priložnosti za mlade si v jeseniški občini v letu 2017 želite, ter imate hkrati željo in energijo, da pri ustvarjanju le teh sodelujete, potem smo pravi naslov za vas! Slabih idej ni. Lahko so le ‘bolj’ ali ‘manj’ dodelane in ‘laže’ ali ‘teže’ izvedljive. Prav vse ideje pa so vredne, da jih pretehtamo, kako bi jih s skupnimi močmi lahko uresničili!
Prvi korak pa je seveda, da se nam oglasite! Dobrodošli na Kejžarjevi ulici 22, veseli bomo tudi pošte na mail mcj@siol.net. Mladi, pobarvajte si leto 2017 čim bolj po svoje!

Vir in fotografije: Zavod za šport Jesenice, Mladinski center Jesenice

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno

Sorodni članki

Avtorji