Leto 2016 aktivno V letu 2016 za nami 4. Nacionalna konferenca in okrogla miza Skozi oči prekariata.

27 Dec2016
1,319

SLOVENIJA – Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je v sredo, 9. 11. 2016 v Cankarjevem domu že četrto leto zapored organiziralo nacionalno konferenco »Novodobno suženjstvo – prekarne oblike na trgu dela«.

Prisuhnili so dr. Aleksandri Kanjuo Mrčela in Miroljubu Ignjatoviču, ki sta predstavila izsledke raziskave, dr. Igor Pribac je govoril o univerzalnem temeljnem dohodku in predstavil prednosti takšne ureditve, dr. Zdravko Kobe je govoril o avtokratksem neoliberalnem kapitalizmu. Udeleženci so prislunhnili tudi Poloni Kovač iz Društva Ključ, ki je gostom predstavila delovno izkoriščanje in prisilno delo kot obliko trgovanja z ljudmi. Po krajši pavzi je Želimir Stanić postregel z informacijami o izkoriščanju pripravništva v gostinstvu. Za konec pa je Sara Kosirnik iz Gibanja predstavila Sindikat prekarcev in organiziranost prekarnih delavcev.

Na letošnji konferenci so se gostje z različnih perspektiv in področij skušali dotakniti pomena besedne zveze “novodobno suženjstvo” in ga umestiti v kontekst prekarnosti in dogodek je odlično uspel.

V ponedeljek, 21. novembra 2016 so v Kinu Šiška v Ljubljani organizirali Okroglo mizo “Skozi oči prekariata”. Dogodek je bil množično obiskan, saj smo napolnili dvorano Kina Šiška in s petimi govorci na prekarnost pogledali s številnih perspektiv in soočili mnenja. Po razpravi gostov okrogle mize je sledil čas za vprašanja in mnenja udeležencev. Z nami so bili:

– dr. Jože Mencinger– profesor na Pravni fakulteti;
– dr. Vesna Vuk Godina– profesorica na Fakulteti za družbene vede;
Jakob Počivavšek– predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije;
Marko Funkl– predsednik Gibanja za dostojno delo in socialno družbo ter Sindikata prekarcev;
Peter Pogačar– državni sekretar na ministrstvu za delo RS.

Vir in foto: Gibanje za dostojno delo in socialno družbo

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno

Sorodni članki

Avtorji