REPORTAŽA: 12. regijski dogodek Rastimo skupaj!

15152395_10154533957931830_803426554_o
21 nov2016
1,965

MARIBOR – V petek, 18.11.20.16 se je v Mariboru odvil 12., zadnji regijski dogodek v letu 2016, tokrat je bila torej na vrsti Podravska regija. Lokalni organizator: Zavod za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Mladinski informacijsko – svetovalni center INFOPEKA.

Z vzpostavljanjem dialoga in plodnega partnerstva vseh relevantnih deležnikov, Urad RS za mladino v sodelovanju z MSSMrežo MaMa in Inštitutom za mladinsko politiko, ki izdaja tudi certifikat Mladim prijazna občina tako konkretizira in naslavlja delo na lokalnih ravneh.

15152295_10154533957531830_1782404930_o

REPORTAŽA: 12. regijski dogodek.

Pogovor je vodila in usmerjala Ana Štromajer, predstavnica Mladinskega sveta Slovenije

Poleg Zorka Škvora in Nataše Lombergar iz Urad RS za mladino pa so v njem sodelovali tudi vodja projektov Mladinske mreže MaMa,Laura KrančanRozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko in Petra MiklaužičMSS.

Za omizjem, so kot gostje debatirali tudi: Martina Rauter in Saša Pelko iz MO Maribor, Karmen Purg iz MO Občina Hoče-Slivnica, Boris Emeršič in Jasmina Krajnc iz MO Ptuj, Lidija Šipek iz Občine Lenart, Štefan Žvab iz Občine Šentilj,predstavniki Infopeeke,  MKC maribor ter EPEKE, Igor Jesih iz ŠOUMa, Brigita Horvat iz Zavoda PIP in predstavniki Mestnega mladinskega sveta Maribor.

Ana Štromajer je vse zbrane lepo pozdravila in povedala, da se veseli konkretnih pobud še na zadnjem srečanju/dogodku, ki ga tokrat gosti Infopeka s soorganizaciji z Mladinskim svetom Maribor.

Zorko Škvor iz Urada RS za mladino je v imenu URSM prav tako pozdravil prisotne, in povedal, da meni, da je dovolj manevrskega prostora za diskusijo. Poudaril je, da gre za že 24. regijski dogodek v dveh letih in da bodo ob posodobitvah, s tem nadaljevali tudi v prihodnjem letu. Urad RS za mladino kot pobudnik že od nekdaj precej skrbi posveča tem oblikam dela, saj kot pravi Škvor, “so ravno lokalni nivoji tisti, kjer se mladinska politika najbolj dogaja in je potrebno beležiti ta odziv in potrebe.”

Laura Krančan, vodja projektov Mreže MaMa, je predstavila organizacijo in povedala, da ima Mreža MaMa v Podravski regiji 4 članice. Predstavila je aplikacjo Mreže MaMa in delo s članicami, povezovanje članic, skrbništvo in usposabljanja.

Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko je udeležencem regijskega dogodka predstavila certifikat Mladim prijazna občina. in povedala, da imata v tej regiji 2 občini ta certifikat (Maribor in Ptuj), pohvalila pa je Občino Hajdina, ki se trudi pridobiti certifikat in dela velike korake na področju mladine.

Saša Pelko, podžupan MO Maribor se zahvali za vabilo in pove, da v MOM poteka odprt dialog z maldino in mladinskimi organizacijami in da je tudi trenutna sestava mestnega sveta precej mlada. Letos so na občini sprejeli nov program in strategijo, v kateri niso pozabili na mlade in so za mladinske programe namenili 400.000 evrov. Podžupan je dodal, da urad za kulturo (in mladino) na občini deluje, sedaj pa se krepi tudi kadrovsko, da bodo lahko “še več delali za mlade.

Zbranim se zdi smiselno, da bi se ustanovil medobčinski urad za mladino. Menijo, da bi to lahko pripomoglu razvoju celotne regije. Martina Rauter iz MO MAribor je povedala, da so to pobudo predstavili že v letu 2014, na kar so prejeli mešane odzive.

Rastimo skupaj!

Rastimo skupaj!

Borut Pelko je povedal, da je ideja dobra, da naj se dokončno spiše in prinese na občino. Vsi predstavniki so se poenotili, da bodo o tej temi še podebatirali, informirali in poskusili vključiti tudi druge občine.

Tudi predstavnik Urada RS za mladino, Zorko Škvor je pozdravil to idejo in povedal, da vidi v tem primer dobre prakse in testno okolje za druge predele Slovenije. Dialog se je oblikoval predvsem okoli načina zaposlovanja mladih, možnostih, ki jih imajo v tej regiji za vključevanje mladih itd.

Izziv, ki so ga po odmoru prepoznali mnogi za omizjem je bil predvsem v iskanju praznih prostorov, ki bi jih občine lahko namenile mladim. Glede tega so se poenotili vsi: “mladi potrebujejo več prostorov in ti morajo biti primerni.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Regijski dogodki Strukturirani dialog

Sorodni članki

Avtorji