REPORTAŽA: 7. regijski dogodek Rastimo skupaj.

03 Okt2016
2,098

CERKNICA – V petek, na zadnji septembrski dan, se je ob soorganizaciji Notranjskega študentskega kluba, v Knjižnici Jožeta Udoviča, odvil 7. regijski dogodek v letu 2016, tokrat je bila torej na vrsti Primorsko-notranjska regija.

Na podlagi lanskih izkušenj so vsi letošnji dogodki pripravljeni malo drugače. V skupino sodelujočih je Urad RS za mladino poleg Mladinskega sveta Slovenije kot nacionalnega koordinatorja in Mladinske mreže MaMa, pritegnil tudi Inštitut za mladinsko politiko, ki podeljuje tudi certifikat Mladim prijazna občina.

#rastimoskupaj

Pogovor je vodil in usmerjal predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Tin Kampl. Poleg mag. Andraža Zgonca in Nataše Lombergar iz Urada RS za mladino pa so v njem sodelovali udi Laura Krančan iz Mladinske mreže MaMa, Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko, Petra Miklaužič,MSS,  Špela DrobničMatej Drobnič ter Tjaša Kebe iz Notranjskega študentskega kluba, Ana Širca in Tatjana Hvala iz BOREA, Lili Kandare iz Medgeneracijskega centra Gaber, Bogdana Bizjak iz Občine Cerknica, Danica Zrim iz Občine Loška Dolina ter Andrej Berginc in Alenka Hladnik Suša iz Občine Postojna.

7. regijski dogodek.

7. regijski dogodek.

mag. Andraž Zgonc iz Urada RS za mladino je zbrane nagovoril in izpostavil, da želi URSM ugotovitve iz razprave rezultirati v nacionalnem programu za mladino. Kot pravi želijo, da bi se vse občine zavedale pomena mladinskega dela in tudi s tem namenom organizirajo regijski dogodke, da prisluhnejo lokalnim ravnem.

Laura Krančan iz Mreže MaMa je predstavila poslanstvo Mreže MaMa, izpostavila skrbništvo, naš mlad.si, usposabljanja in podporo mladinskim centrom ter povedala, da so aktivni tudi v tej regiji, četudi iz te regije imajo članice.

Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko je udeležencem regijskega dogodka predstavila certifikat Mladim prijazna občina, in povedala, da v tej regiji žal nobena občina nima tega certifikata, jih je pa povabila k sodelovanju.

Špela Drobnič je v imenu lokalnega organizatorja izrazila upanje, da bo pogovor prinesel nove temelje na področju sodelovanja mladi – organizacije – občine. Drobničeva izziv vidi predvsem v iskanju aktivnosti, ki bi mlade združevale vsaj v času, ko so prisotni v lokalnem okolju, saj so le ti večinoma v študijskih središčih.

Debata na regijskem dogodku se je razvila in kot izziv je bilo predstavljeno predvsem iskanje aktivnosti, ki bi mlade združevale vsaj v času, ko so prisotni v lokalnem okolju. Regija se namreč srečuje s težavo, da so mladi večinoma drugod – v študijskih središčih.

Samo Vesel iz MC Postojna in regijskega stičišča nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije, BOREA je izrazil, da pričakuje vzpostavitev pravnih okvirjev za pripravo lokalnih programov za mladino, Danica Zrim iz Občine Loška Dolina pa je predstavila dobro delujoč medgeneracijski center, dodala pa je, da v občini trenutno preverjajo prostorske potrebe za mlade.

Bogdana Bizjak iz Občine Cerknica opozarja na problem, ki se pojavlja zadnja leta – društva so premalo povezana. Občini sicer manjka ključen dokument, a letos predvidevajo novo pridobitev – prostore za mlade.

Samo Vesel je nato predstavil delne povzetke raziskave, ki jo regijsko stičišče nevladnih organizacij Notranjsko-kraške regije, BOREO trenutno izvaja – podatki kažejo, da mladi želijo biti inovativni, slabo pa ocenjujejo dostop do informacij.

Zaradi pomanjkanja konkretnih programov se je regijsko srečanje usmerilo predvsem v svetovanje za razvoj mladinskega polja ter strategij s strani Urada RS za mladino, Mladinskega sveta Slovenije in Mladinske mreže MaMa.

Tematike, naslovljenje med svetovanjem za razvoj mladiskega dela:

–  vzpostavitev posvetovalnih teles za mladinska vprašanja s participacijo mladih,
–  spodbujane vzpostavitve in podpora mladinskih svetov lokalnih skupnosti,
– spodbujanje povezovanja mladih in njihovih organizacij,
–  sofinanciranje mladinskih organizacij tudi v smislu sofinanciranja rednih stroškov in investicij,
 -vzpostavitev programov javnih del v mladinskih organizacijah,
– sofinanciranje usposabljanja mladinskih delavcev,
–  uvedba finančnih spodbud za subvencioniranje najemnin za mlade in zagotavljanje neprofitnih stanovanj,
– spodbujanje podjetništva mladih z zagotovitvijo sredstev za prve zaposlitve,
– vključevanje mladih v sprejemanje politik na področju mladine in tistih, ki se jih neposredno dotikajo,
– priprava in izvajanje lokalnih programov za mlade,
–  trajna ureditev prostorov za mlade oz. mladinske organizacije,
– zagotovitev sredstev za redno zaposlitev mladinskega delavca z namenom koordinacije, informiranja in pomoči mladim in njihovim organizacijam in
– podpora vzpostavitvi informacijske točke za mlade v lokalni skupnosti.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Regijski dogodki Strukturirani dialog

Sorodni članki

Avtorji