Anketa: Nenasilno reševanje konfliktov Nenasilno reševanje konfliktov v vsakdanjem življenju.

25 Okt2016
3,425

JESENICE Komunikacija je eden pomembnejših elementov medsebojnega sodelovanja in povezovanja, ki pa se velikokrat lahko spreobrne v konflikte in razdor. Prav zato je pomembno, da se zavedamo moči, ki jo imajo besede in načine, ki omogočajo reševanje konfliktov na konstruktiven način. Strokovnjaki iz področja komuniciranja in obvladovanja konfliktov že dolgo trdijo, da so konflikti v medsebojnih odnosih neizogibni in ključnega pomena, saj ti poleg negativnih posledic ob razrešitvi konfliktov pripomorejo, da ozavestimo probleme, najdemo ustrezne rešitve, spodbudimo spremembe in bolj intenzivno sodelovanje ter večje zaupanje, tako sebi kot drugim.

V Mladinskem centru Jesenice so med mladimi, ki so se udeležili delavnice o nenasilni komunikaciji, naredili anketo o pomembnosti reševanja konfliktov z nenasilno komunikacijo.

nbp_1301 Zala Peternel
“Moje mnenje je, da je nenasilna komunikacija v današnjem svetu zelo pomembna, saj je zelo veliko mnenj, različnih kultur in se zelo velikokrat pojavijo konflikti. Tudi na splošno v našem vsakdanjem življenju med sovrstniki. Ravno zaradi tega se mi zdi pomembno, da jih znamo rešiti na miren in prijazen način do sebe in do drugih. Nenasilna komunikacija ima veliko moč, ravno zaradi tega mirnega reševanja in brez nasilja lahko družba bolje deluje. Tu lahko govorimo o večji družbi ali samo o našem razredu.”

nbp_1299Sara Ravnik
“Mislim, da je tale delavnica kar pomembna, saj se prav v naših letih pojavlja veliko nasilja, mislim, pa da se mladi že kar zavedamo, da nasilje ni način reševanja problemov, ker konflikti se pojavljajo takšni in drugačni, ampak če jih poizkusimo rešiti z nasiljem, nič ne dosežemo, saj ne spoznamo tujih mnenj, ne moremo podati svojega mnenja, ne moremo razmišljati zaradi česa smo prišli v konflikt, pravzaprav ne rešimo problema v katerega smo se spravili. Mislim, da je konflikte potrebno reševati z nenasiljem zaradi tega, ker nasilje rodi nasilje in potem pride do izživljanja nad drugimi, to pa ni prav.”

nbp_1313-editAnja Jan
“Mislim, da je nenasilna komunikacija pomembna zato ker nasilje ni prav in se nebi smelo reševati konfliktov na ta način, saj lahko pride tudi do hudih poškodb in raznih zapletov. Veliko lažje je če to rešimo z besedami. Mislim, da so konflikti dobri, saj ima vsak svoje mnenje in je normalno, da lahko pride do različnih mnenj. Prav je da povemo svoje mnenje, se zmenimo in rešimo konflikt, mislim da je napredek v konfliktu.”

nbp_1312Nina Rupnik
“Nasilje ni rešitev za konflikte, čeprav veliko ljudi vzame to za rešitev, saj se zelo hitro nekatere probleme reši z nasiljem in zato ker policijski postopki tako dolgo trajajo. Ampak še zmeraj je boljše, da se ti odločiš za nenasilje in s tem prispevaš nekaj k temu, da se nasilje v družbi zmanjša.”

nbp_1315Tomaž Šolar
“Pomembno je zaradi tega, da se ne ˝kregamo˝, da smo v dobrih odnosih cel čas, ker je to zelo pomembno za življenje, saj če bi bili ˝skregani˝ nebi mogli živeti.”

nbp_1320-editMatic Kos
“Meni se zdi, da je zato pomembno, ker noben človek noče hoditi skozi življenje vedno z enim stresom, s stisko in neprestano razmišljati kako se bo z enim ˝skregal˝ in ta konflikt rešil. Naučil sem se, da nasilje ni rešitev, včasih je pa izhod v sili, vsaj tako mislim, če padeš v konflikt z eno osebo se najprej poskusiš lepo pogovoriti, res poskušaš lepo in na lep način, če pa pač to ne gre potem pa iščeš druge rešitve.”

Vir: Zavod za šport Jesenice – OE Mladinski center Jesenice
Avtor fotografij: Nik Bertoncelj

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete

Sorodni članki

Avtorji