REPORTAŽA: 6. regijski dogodek Rastimo skupaj!

19 Sep2016
2,341

NOVA GORICA – V petek, 16.09.2016, se je ob soorganizaciji Mladinskega centra Nova Gorica odvil 6. regijski dogodek v letu 2016, tokrat je bila torej na vrsti Goriška regija.

Z vzpostavljanjem dialoga in plodnega partnerstva vseh relevantnih deležnikov, Urad RS za mladino v sodelovanju z MSSMrežo MaMa in Inštitutom za mladinsko politiko, ki izdaja tudi certifikat Mladim prijazna občina tako konkretizira in naslavlja delo na lokalnih ravneh.

#rastimo skupaj

Pogovor je vodil in usmerjal predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Tin Kampl, poleg dr. Petra Debeljaka in Nataše Lombergar iz Urada RS za mladino pa so v njem sodelovali tudi vodja projektov Mladinske mreže MaMa, Laura Krančan,  Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko in Petra Miklaužič, MSS.

6. regijski dogodek - Goriška regija.

6. regijski dogodek – Goriška regija.

Za omizjem so kot gostje sodelovali tudi: župan MO Nova Gorica, Matej Arčon ter Marinka Saksida iz iste občine, Milan Turk župan občine Šempeter-Vrtojba, Erika Zavnik iz občine Ajdovščina, Roberta Filipič iz občine Miren-Kostanjevica, Tina Novak Samec iz občine Brda, Janja Hiti iz občine Idrija, mag. Lara Brun,  Jelena Vukmir in Ana Raganzini iz Mladinskega centra Nova Gorica, Johannes Vuga Gregorič iz Kluba goriških študentov, Edvin Pozderović iz Masovne-Zavod neinstitucionalne kulture, Aleš Bajec iz KŠTM Šempeter-Vrtojba, Maja Vogrič in Maša Eržen iz Mladinskega centra Idrija, Matej Likar iz Mladinskega centra Hiša mladih Ajdovščina ter Matija Gregorič iz Mladinskega društva Slika.

dr. Peter Debeljak, direktor Urada RS za mladino je uvodoma povedal, da so se na podlagi evalvacije dogodkov v letu 2015 odločili oblikovali platformo regijskih dogodkov, kjer bo cilkel dogodkov individualiziran in osredotočen na lokalno raven. V letošnjem letu je to 6. po vrsti in kot pravi dr. Debeljak, je želja Urada RS za mladino, da se tudi preko teh regijskih dogodkov “prepozna/dvigne zavest o pomenu mladinskega dela na lokalnih ravneh.

Tin Kampl, predsednik MSS.

Tin Kampl, predsednik MSS.

Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije je poudaril, da je pomembno, da se akterji regije dobijo in podebatirajo, ter predstavijo tako dobre prakse, kot področja kjer je potrebno še nekaj dela. “Namen dogodka je vzpostaviti platformo med mladinskimi organizacijami,” je izpostavil. Laura Krančan, vodja projektov Mreže MaMa je pohvallila pestrost mladinskega dela v regiji. Poudarila je, da iz te regije prihajajo kar 4  njihove članice in dodatno izpostavila pobudo za regijsko povezovanje. Rozana Mužica iz Inštituta za mladinsko politiko je predstavila certifikat Mladim prijazna občina in izpostavila, da imata v tej regini 2 občini omenjeni certifikat.

Matej Arčon, župan MO Nove Gorica, je lahko izraz dobrodošlice izkazal ravno v času, ko občina Nova Gorica praznuje (praznik občine) in poudaril, da v tem tednu praznujejo tudi študentje v sklopu festivala mladih. Ponosen je, da so nacionalni odločevalci zaznali pomen regijskega in medregijskega povezovanja, saj tako, po njegovem, lahko pridemo do rezultatov. “Mladi so tisti, ki lahko presegajo meje in so ključ do povezovanja,” poudarja. mag.

Lara Brun, direktorica MC Nova Gorica je povedala, da pričakuje začetek boljšega regijskega sodelovanja, da pa lahko pohvali lokalno povezovanje. Dodano vrednost prepoznava v povezovanju mladih in vključevanju v razne sektorje (šport, gospodarstvo. ..), kot največji izziv pa je izpostavila selitev v nove ter večje prostore, v čemer se je strinjala tudi ga. Marinka Saksida iz MO Nova Gorica.

Erika Zavnik iz občine Ajdovščina je kot primer dobre prakse izpostavila skupno hišo za vse mladinske organizacije, medtem, ko je Janja Hiti iz občine Idrija pohvalila mlade, ker so zelo aktivni in veliko komunicirajo z občino, ki ima kot pravi tudi sprejeto strategijo, ki ji sledi, saj da je v občini “izjemen posluh za mlade.” Tina Novak Samec iz občine Brda je izpostavila doprinos regijskih dogodkov, saj kot pravi, ima njena občina interes po razvoju, tudi na področju mladih: “zato smo tu, da poslušamo, slišimo in spoznamo dobre prakse, saj se zavedamo, da je potrebno narediti več za mlade.”

#rastimoskupaj

Matija Gregorič iz Mladinskega društva Slika iz občine Miren je izpostavil, da je v njihovi občini izziv predvsem pridobitev prostorov za mlade, saj da tudi tam pogosto prihaja do etiketiranja in napačne obravnave mladih.

Mladinski center Idrija je predstavljala Maša Eržen, ki je dejala, da včasih v občini ni bilo posluha za mlade, da, ko pa so se mladinska društva povezala in ustanovila MC so se stvari začele obračati na bolje. Kot pravi so s sodelovanjem zadovoljni, želijo si sicer več finančne podpore, a izpostavljajo, da je zdaj posluh za mlade v občini, kljub nekaterim praznim obljubam, večji.

Edvin Pozderović iz Masovne-Zavod neinstitucionalne kulture je izpostavil, da so znani predvsem po glasbenem programu, trudijo se in ponosni pa so na uspeh, ki so ga dosegli – “vse dogajanje ni več samo v Ljubljani.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Regijski dogodki Strukturirani dialog

Sorodni članki

Avtorji