ANKETA ob svetovnem dnevu podnebnih sprememb Podnebne spremembe so ena največjih groženj človeštvu.

19 Maj2016
2,313

SVET –   Med vikendom, v nedeljo, 15. maja, smo obeležili svetovni dan podnebnih sprememb. Naš planet poseljuje vedno več ljudi, zaloge naravnih virov pa se zmanjšujejo.  Z uporabo moderne tehnologije, predvsem pa z uporabo fosilnih goriv, smo pričeli v zrak izpuščati tudi vedno več plinov, ki nevarno zvišujejo koncentracijo toplogrednih plinov  v ozračju. Njihovo hitro naraščanje vpliva na segrevanje ozračja in spremembe podnebja, kar se kaže v naraščanju povprečne temperature, spreminja se padavinski režim, zime so vedno krajše, naravne nesreče pa vedno bolj pogoste. Tokrat smo v obliki ankete nekaj vprašanj postavili mladinskim delavcem, vodjim mladinskih centrov in ostalim proaktivnim posameznikom v mladinskem sektorju.

Vprašali smo jih: “Se zavedate podnebnih sprememb? Kaj lahko mladinski delavci storijo na področju ozaveščanja o podnebnih spremembah? Kakšno vreme pričakujete 2036?

Maja, 28, Izlake: “Tudi, če se jih ne zavedam v pomenu, da bi o njih vsakodnevno brala, mislim, da jih še kako občutimo v vsakdanjem življenju. Majski sneg, tople zime, prevroča/deževna poletja, so vsekakor postala del življenja, ki ga nismo bili vedno navajeni. Mladinski delavci lahko, kot to že počnejo, mlade na različne načine preko neformalnega izobraževanja usmerjajo v vsebine ozaveščanja podnebnih sprememb, se lotijo projektov in programov na tem področju, je pa tovrstnih tematik vsekakor še vedno premalo v mladinskem sektorju. Kakšno vreme pričakujem? Raznoliko, kot do sedaj, ker takšno vreme potrebujemo.

Dejan, 30, Trbovlje: “Seveda se zavedam podnebnih sprememb, že dolgo ne pomnim, da bi me sredi meseca maja tako zeblo, :). Glede aktivacije mladinskih delavcev – najboljša bi bila izvedba delavnic na osnovnih in srednjih šolah, preko katerih bi mlade ozaveščali o podnebnih spremembah, ter kaj vpliva na spremembo vremena in kaj lahko naredijo sami, da pripomorejo pri izboljševanju. Lahko se izvede tudi strukturirani dialog, preko katerega bi mladi poiskali možne rešitve. Leta 2036… Uff …upam, da se do takrat stanje izboljša in da bodo zime spet zime, poletje spet poletje in da bomo lahko zopet uživali v vmesnih letnih časih kot sta jesen in pomlad.”

Matej, 35, Ajdovščina: “Vsekakor se zavedam podnebnih sprememb, saj jih občutimo vsi Kaj lahko mladinski delavci storijo na področju ozaveščanja o podnebnih spremembah? Mladinski delavci lahko o nevarnostih podnebnih sprememb ozaveščajo mlade z osebnim zgledom in oblikovanjem nekega dela programa svoje organizacije, da se le ta navezuje na varstvo okolja in življenje v sožitju z naravo. Mladinski delavci lahko o nevarnostih podnebnih sprememb ozaveščajo mlade z osebnim zgledom in oblikovanjem nekega dela programa svoje organizacije, da se le ta navezuje na varstvo okolja in življenje v sožitju z naravo. Leta 2036 pričakujem precej podobno vreme z morda + ali – stopnjo razlike v povprečni temperaturi a z bolj ekstremnimi menjavami vremena oziroma letnih časov.

Jaka, 23, Radlje ob Dravi: “Podnebnih sprememb se zavedam in to zavedanje se bo, zaradi vedno bolj vidnih sprememb, kar kmalu dotaknilo še vseh tistih, ki do sedaj tega niso zaznali. Kar lahko na področju ozaveščanja storijo mladinski delavci je najprej to, da pri sebi ozavestijo pomembnost te problematike. Kasneje pa vsekakor z raznimi aktivnostmi, delavnicami, ki so usmerjene k ozaveščanju o podnebnih spremembah. pripomoremo pa lahko predvsem z ločevanjem odpadkov, ter s čistilnimi in drugimi akcijami, ki pripomorejo k ohranjanju okolja. Vreme 2036 leta… Zame ni nikoli prevroče, :).

Petra, 29, Zagorje ob Savi: “Menim, da je naloga mladinskih delavcev, da pod svoje področje dela vključujejo tudi ozaveščanje mladih o podnebnih spremembah, saj so podatki pridobljeni v zadnjih desetletjih zelo zaskrbljujoči. Moje mnenje je, da bi z delom morali poudariti pomen odgovornega ravnanja z okoljem, v delo vključevati dejavnosti, s pomočjo katerih bi mladi ozavestili posledice, ki jih prinašajo podnebne posledice in da lahko tudi sami z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju preprečijo povečevanje emisij toplogrednih plinov. Največji pomen pa še vedno pripisujem zgledu, ki ga mladinski delavci in mladinske organizacije, posredujejo mladim. Mislim, da bo vreme leta 2036 še bolj nestanovitno, da nam bodo še pogosteje nagajali vsi mogoči nezaželeni vremenski pojavi in da se bodo pri nas najbrž še bolj izgubile razlike med letnimi časi, kar je mogoče zaznati že v zadnjih letih.

Barbara, Krško, 27 let: “Moj pogled na podnebne spremembe je morda malce drugačen. Spremembe so, vendar so bile tudi 100 let nazaj, tudi 1000 let nazaj in nenazadnje tudi milijone let pred nami. Skozi zgodovino beležimo pojave, ki so prisotni tudi danes in mislim, da ni vsega pripisati našemu ravnanju danes. Kot mladinski delavci lahko mlade ozaveščamo mlade o tematiki podnebnih sprememb, tako kot o vsaki drugi temi, potrebno je najti dobro razmerje med metodo dela in trenutkom, ko lahko temo vključimo v nek neformalni učni proces. Imam pa občutek, da se mladi tako ali tako dosti bolj zavedajo problematike kot starejše generacije. Nenazadnje znajo otroci v vrtcu bolje ločevati odpadke kot jaz. Vreme leta 2036 zagotovo bo, kakšno pa žal ne znam napovedati, niti nimam pričakovanj. Zagotovo pa drži rek – Edino kar je v vesolju stalno, je sprememba.

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete Članki

Sorodni članki

Avtorji