Intervju z Matejem Šrancem Od Karavane rocka do Odmeva in nazaj....

07 Mar2016
1,034

JESENICE – Intervju z Matejem Šrancem, nekoč nadobudnim rockerjem, ki je skupaj z drugimi mladimi prebudil in dal krila jeseniški mladinski glasbeni sceni. Kakšne sledi je njegovo delo pustilo v njem samem in kakšne sledi pušča za sabo na Jesenicah, smo ga povprašali po letošnjem (baje zadnjem) ‘izvodu’ Karavane rocka.

Na katerem področju si bil najbolj aktivni v dijaških letih in s katerim projektom si začel svojo pot?

Matej v rock 'elementu'

Matej v rock ‘elementu’

Kot “mladinec” sem bil najbolj aktiven na področju glasbe, avdio in video produkcije. Začetki segajo v leto 2009, ko se je peščica nas mladih nadobudnih glasbenikov odločila, da se mora jeseniška rock mladina nujno prebuditi iz večnega spanja. Zbrale smo se tri glasbene skupine: Arthem, ChillOut in Epic Fail. Kot pa je v navadi rockerjev, se je zataknilo že pri organizaciji. Kaj vse potrebujemo za dober koncert? Kje to dobiti? Kakšni so postopki prijave koncerta in kje naj bi sploh koncert potekal? In tako smo prišli do zaključka, da je to prevelik zalogaj za nas same. Na pomoč je pristopil Mladinski center Jesenice – idejo so z zanimanjem sprejeli in nas celostno podprli.

Tako se je marca 2009 rodila t.i. Karavana rocka – rock turneja mladih in neuveljavljenih bandov po Jesenicah in okolici. Po začetnem uspehu prvega koncerta smo v istem letu organizirali še tri, vsak od njih je imel številčnejšo publiko, bolj pester program in seveda tudi nove glasbene skupine. Karavana je bila znana po pestrosti glasbenih zvrsti s skupnim imenovalcem – rockom.

Uspeli koncerti, pozitiven odziv publike ter dejstvo, da ste mladinski glasbeni ustvarjalnosti dali zagon in krila, so bili gotovo motivacija za nove ideje. Ste si zaželeli še več?

Povabilo na prvi Odmev

Povabilo na prvi Odmev

Drži. ‘Karavana rocka’ je bila dve leti kasneje povod za projekt na precej višjem nivoju, to je koncert Odmev, ki se je decembra 2011 ob podpori Mladinskega centra Jesenice in Kluba Jeseniških študentov preselil v večjo dvorano, v TVD Partizan na Jesenicah. Potencial koncerta Odmev je bil še bolj opazen in prepoznaven – skupaj s Klubom jeseniških študentov smo ga v letu 2012 prvič uspešno prijavili na Javni razpis za mladinske projekte v Občini Jesenice. Kasneje je Odmev postal glavni mladinski glasbeni dogodek sicer tridnevnega letnega festivala FeSteelVal, ki ga v sodelovanju s številnimi organizacijami organizira Mladinski svet Jesenice. Odmev je s tem prerasel lokalno mladinsko sceno, saj je na oder poleg mladinskih glasbenih skupin pripeljal tudi večja imena glasbene scene. Tako so Jesenice gostile S.A.R.S., Dubiozo Kolektiv in v letu 2015 tudi ‘odbito’ slovensko skupino Elvis Jackson.

Kaj se je zgodilo in kaj vas je motiviralo, da ste v letošnjem januarju ponovno obudili Karavano rocka?
Organizacija vse večjih koncertov je povezana z večjim finančnim vložkom, zahteva pa tudi številčnejšo in izkušeno ekipo za organizacijo in izvedbo. Tudi zaradi te ‘preobširnosti’ smo se odločili, da bi se bilo lepo vrniti v ‘manjši okvir’. Porodila se je želja po manjšem koncertu, kjer so glasbene skupine in publika bolj povezani, kjer je občutek bolj domač, neformalen – misli so se vrnile na Karavano rocka. Sedaj že ‘stari mački’ smo se odločili izpeljati še en, zadnji koncert, katerega smo poimenovali ‘Karavana rocka – Ultimate edition’. Za pomoč in podporo smo ponovno zaprosili Mladinski center Jesenice, ki je – kot vedno – skočil v akcijo in nas podprl. Vse je potekalo brez zapletov, zahvaljujoč tudi večletnim izkušnjam, ki smo si jih mladi pridobivali skozi organizacijo preteklih koncertov.

Karavana rocka - nostalgija, januar 2016

Karavana rocka – nostalgija, januar 2016

Odziv je bil nad pričakovanji, dvorana je bila polna, obiskovalci so bili navdušeni, prav tako tudi nastopajoče skupine Epic Fail, Na off, ChillOut in Arthem. V zraku je bilo čutiti nostalgijo, ki se je prepletala s trdimi ritmi glasbe, ki smo jo preigravali skoraj desetletje nazaj. Lepo je bilo spet igrati in zabavati raznoliko publiko. Mogoče smo koga od mlajših celo navdušili in bodo nadaljevali tradicijo koncertov, ki jih jeseniška mladina še kako potrebuje.

Matej, glasba in rock sta izpolnjevala tebe in tvoje sanje. Iz glasbenika – rockerja si se prelevil v samostojnega podjetnika. Kaj je botrovalo tej odločitvi?
K temu me je napeljala sila razmer. Na žalost se študentska leta nekoč iztečejo in potrebno si je poiskati redno zaposlitev. Ponudba služb na področju, ki ga opravljam, je bila takrat precej okrnjena. Ker rad preizkušam nove stvari, pa sem se odločil, da se poizkusim tudi v vodenju lastnega podjetja. Pri tem so mi zagotovo v veliko pomoč in oporo vse izkušnje, ki sem jih pridobival skozi sodelovanja v različnih aktivnostih in mladinskih projektih, razne veščine in spoznanja, kako stvari delujejo v praksi, prav tako pa sem lahko v različnih okoliščinah preizkušal tudi sam sebe in osebnostno rasel.

Izvedeli smo, da odhajaš v tujino. Nam lahko namigneš kaj več o tem?
Res je, odhajam na Novo Zelandijo. V življenju si je treba stalno postavljati izzive, saj le tako rastemo. In eden izmed takih izzivov je lahko tudi selitev v tujino, v drugačno okolje, z drugačno kulturo. Tako spoznaš življenje tudi izven te naše male državice in se preizkusiš na drugih področjih. S takimi koraki si lahko naša kratka življenja popestrimo in jim damo smisel.

Vir: Mladinski center Jesenice
Foto: arhiv Matej Šranc

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji