“S tem, ko mladi spoznavajo kulturo, spoznavajo sami sebe.”

09 Feb2016
2,994

SLOVENIJA – V tednu praznovanj ob kulturnem prazniku  objavljamo kratek intervju z mlado igralko Anjo Drnovšek. Že v času študija je sodelovala v raznih produkcijah in študentskih kratkih filmih, med drugimi tudi v Sestrični (r. Kaja Tokuhisa), ki je na FSF leta 2009 dobil nagrado Vesna za najboljši študentski film in v Trst je naš! (r. Žiga Virc), ki je bil nominiran za študentskega Oscarja. Tokrat, v tem kratkem intervjuju tudi o prednostih, ki jih prinese udejstvovanje v kulturi.

178

Anja Drnovšek.

Kako ti je udejstvovanje v kulturi pomagalo v preteklosti?

Če pogledam nazaj iz tega zornega kota kjer sem sedaj, bi rekla, da mi je kultura v  vseh teh letih dala samozavest in samozavedanje. Udejstvovanje na raznih kulturnih dogodkih mi je dalo pogum, tudi pogum, da sem se vpisala na AGRFT. Takrat nisem imela pojma kaj mi vse to pomeni in kaj mi prinaša. Vedela sem samo, da imam te stvari rada, da se v njih dobro počutim in da hočem, da je to del mojega življenja. Predvsem pa da mi bojo vsa ta kulturna sodelovanja prinesle v šoli potrebne kreditne točke, da napredujem v naslednji letnik.

Zakaj se ti zdi pomembno, da se mlad posameznik ukvarja s kulturo?

S tem , ko mladi spoznavajo kulturo, spoznavajo sami sebe, družbo v kateri živijo in bogatijo svojo domišljijo. Ko širijo le to, posledično začenjajo razmišljati s svojo glavo. Drugače kot množice. To, da kultura bogati človeka, je stari rek. Vsak posameznik, pa naj bo star ali mlad, s kulturo krepi svojo rahločutnost, čustveno zori, lahko bi rekli, da razvija svojo individualnost. Če mladi spoznavajo ne le kulturo družbo v kateri živijo, temveč tudi tujo, spoznavajo vrednote in ideale, ki so njim tuji. In s tem se učijo spoštovanja. Ne le do sočloveka, temveč do vseh živih bitij, okolja. Po mojem mnenju je kultura prava izobrazba. Tista, ki odpira dušo in misli. Če bi bilo več človeške energije usmerjeno v kulturo, bi bilo po svetu več strpnosti.

Kaj kultura daje družbi, narodu?

Kot pravi Freud v knjigi Prihodnost neke iluzije: »Glavna naloga kulture, pravšnji vzrok njenega obstoja je ja v tem, da nas brani pred naravo.« Če ne bi bilo kulture, bi nastal kaos. Kultura daje narodu narodno zavest in občutek pripadnosti. Dušo.

Kaj pa tvoj osebni primer: zakaj torej ravno na področje kulture?

Vedno se mi je zdelo, da imam veliko za povedati, ne znam pa tega ubesediti. V mojem poklicu sem lahko JAZ. Brez maske, brez slabe vesti. Zanima me tudi kaj imajo za povedati drugi. S tem ne mislim besedičenja in šopirjenja, praznih obljub in raznih floskul. Kultura je zame nekaj, kjer je skrita resnica. Nekaj kar ne prenese pavšalnosti in laži. Če se ukvarjaš s kulturo moraš igrati ”fair play”, drugače te povozi. ”jaz v kulturi” enostavno pomeni ”biti jaz”.

Kakšno se ti danes zdi stanje področja mladih kulturnih ustvarjalcev?

Ne preveč idealno.

Bi lahko stanje izboljšali politični odločevalci?

Mogoče, ne vem. Po mojem mnenju o stanju umetnikov odloča občinstvo, ljudje. Politiki lahko pomagajo posredno, ampak če so le ti kulturi še tako naklonjeni, ne bo pomagalo veliko, če bodo dvorane in galerije prazne, knjige zaprašene itd. Treba je ‘prepričati’ ljudi, da se začnejo aktivneje vključevati v kulturo. Da jim mogoče prav kultura v življenju ponudi kakšno rešitev.

Vir in foto: uredništvo mlad.is

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji