O mladinskem delu v lokalnem okolju

22 Feb2016
1,444

MARIBOR – EKTC Maribor, so.p., je pripravil intervju z Žigo Štajnbaherjem o  mladinskem delu v lokalnem okolju.

slika 2

Žiga Štajnbaher.

Kam sega vaš začetek mladinskega dela?

Ufff… , je potrebno kar pobrskati po spominu. Prve aktivnosti v smeri mladinskega dela so bile že v času dijaških dni. V okviru Srednje ekonomske šole Maribor je potekal dramski krožek. V 4 letih smo nanizali kar nekaj predstav. V spomniu mi je nedvomno ostal kletni prostor na Trgu Borisa Kidirča. Ko se zavem, ugotovim, da je tega že več kot desetletje. In teh debelih deset let je bilo pisano obarvano z mladinskim delom.
V času študijskih dni smo bili skupaj z nadobudnimi zgodovinarji aktivni pri snovanju študentske sekcije Zgodovinskega društva dr. Franca Kovačiča Maribor. Dve leti kasneje je nastalo Društvo študentov zgodovine ISHA Maribor, ki deluje pod krovno mednarodno organizacijo (združenjem) ISHA.

Kako lahko ocenite začetke svoje “mladinske kariere” na MMSM?

Z Mestnim Mladinskim svetom Maribor (MMSM) sem se seznanil prvič ob prihodu v lokalni klub Mladega foruma Maribor. Če me spomin ne vara, sem kot predstavnik organizacije članice bil predstavnik le te na zboru članstva MMSM. To je bil moj prvi direktni stik z MMSM. Ker me je maldinsko polje (sektor) in mladinsko delo začelo intenzivneje zanimati, sem se v letu 2013 odločil kandidirati za generalnega sekretarja organizacije in nato leto kasneje za predsednika.

Ali lahko kot mladinski funkcionar, predsednik MMSM, izpostavite kakšen rezultat, ki je trajnostne narave za mlade?

Za mesto Maribor ocenjujem, da je obdobje po EPM 2013 do danes. Torej pretekla 3 leta so bila premalo izkoriščene. Mestno ni znalo, zmoglo izkoristiti svoj potencial. Odraz stanja so tudi številke v proračunu MOM, ki odražajo podhranjenost sektorja. Mesto kot tako nima vizije, kje in kam v mladinskem sektorju. Peščica NVO drži stvar kolikor se le da pokonci. Vendar si upam trditi, da so v času mojega predsednikovanja bili doseženi trije ključni premiki: Celostna analiza delovanja MMSM, Mladiborčani v akciji in nedvomno projekt, ki je bil financiran s strani Erasmus + ‘Opolnomočenje mladih v MOM’ (Glas mladih Maribora).

Žiga 1

Žiga Štajnbaher.

Kako se počuti mlad človek, ki zaključi s funkcijo predsednika mladinskega sveta v lokalnem okolju?

Vsakomur naj bo lokalno okolje odskočna deska za naprej. Pridobivanje novih spoznanj in kompetenc. Mreženje in spletanje novih prijateljstev. Od funkcije se mi ni bilo težko posloviti. Morda tudi zato, ker je za mojo generacijo prišla mlada sveža ekipa. Najmlajša v zgodovini delovanja MMSM.

Po zaključku mandata se vaše mladinsko delo ni zaključilo – na povabilo EKTC ste prostovoljno sodelovali pri pripravi razstave o Edvardu Rusjanu?

EKTC sem neizmerno hvaležen za ponujen izziv. Ob ogledu razstave, ki smo jo z ekipo pripravili v rekordno kratkem času, me navdajajo pozitivni občutki. Sem namreč zgodovinar in kot tak gojim globlja čustva do zgodovinskih mejnikov.

Vaši občutki pri ustvarjanju – s strokovnega področja, kot zgodovinarja?

Znanstveno-raziskovalno delo je bilo povezano z omejenostjo časa in prostora za pripravo razstave. Ob tem vsekakor odigra dejstvo, da sta letalca bila več kot zgolj omejena na slovenski prostor. Od sosednje Italije do Beograda.

Kaj bi lahko dodali kot nasvet ali usmeritev mladim in za mladinsko delo v lokalnem okolju, v Mariboru, v katerem živite in ustvarjate?

Vsakemu mlademu venomer svetujem naj bo čim bolj in čim več aktiven. Ne zgolj v formalnih oblikah izobraževanja, ampak naj nenehno izkoristi tudi možnosti neformalnih oblik. To ti, sedaj tudi že dokazano, da nove, širše kompetence. Te pomreži za prihodnja življenska obdobja in da možnost neprestanega učenja. Še posebej v času krize se kaže pomen mladinskega dela, ki najbolj izdatno krepi dodatne kompetence.

Vir: EKTC Maribor

Foto: splet

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji