V Ljubljano. Z vlakom. Oboje prvič.

Izlet v Ljubljano
28 dec2015
1,181

NOVO MESTO – Če odraščate v novomeškem romskem naselju ali pa kot priseljenec in niste še nikoli bili v Ljubljani, je celodnevni izlet tja – in to z vlakom, s katerim se tudi peljete prvič –, najlepše novoletno darilo, ki ste ga kdajkoli prejeli.

Praznična Ljubljana.

Praznična Ljubljana.

Zadnji teden pred božično-novoletnimi prazniki so mladi z manj priložnostmi, ki se vključujejo v mladinski center Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, obiskali okrašeno prestolnico. Navdušenje, ki se je začelo že med vožnjo z vlakom, saj se je večina z njim peljala prvič v življenju, se je med sprehodom od železniške postaje do mestnega jedra stopnjevalo z vsakim korakom. Sprehod po Miklošičevi ulici do Prešernovega trga. Ogled lučk. Pa sprehod do Kongresnega trga. Ogled sedeža Univerze v Ljubljani in Narodno univerzitetne knjižnice. Sprehod do Križank. Pa nazaj ob Ljubljanici do Rotovža in tržnice, kjer so se navdušeno razgubili med stojnicami in ugotavljali, kako so cene v Ljubljani višje od novomeških. Vrhunec je bila vsekakor vožnja z vzpenjačo na Ljubljanski grad in vračanje na železniško postajo po Trubarjevi ulici mimo Zmajskega mosta!

Namen izleta, v katerega se je vključila tudi skupina otrok z manj priložnostmi iz dnevnega centra, ki prav tako poteka pod okriljem društva, je bil nagraditi otroke in mlade za njihovo celoletno angažirano obiskovanje programov. Koliko so v njih pridobili, so dva tedna pred izletom pokazali sami, in sicer z avtorsko sestavljenim novoletnim showom, na katerega so povabili mentorje mladinskega centra, prostovoljce, ki delajo z njimi, pa tudi učitelje in svetovalne delavce v šoli. Predstavili so se jim s svojimi talenti in veščinami, ki so jih v mladinskem centru pridobivali skozi vse leto, kar je bila za učitelje posebna poslastica, saj so svoje učence in dijake lahko spoznali tudi izven konteksta “iskanja znanja za ocene“.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji