Uspešno Erasmus+ leto v Črnomlju Skupaj so v Črnomlju v letu 2015 gostili 140 mladih iz 22 držav.

28 Dec2015
2,068

ČRNOMELJ – Mladinski center BIT je bil v letu 2015 ena najuspešnejših slovenskih organizacij pri organizaciji evropskih projektov za razvijanje mobilnosti mladih, ki se izvaja v sklopu programa Erasmus+ Mladi v akciji. V letošnjem letu so tako gostili tri mladinske izmenjave, eno usposabljanje, v Črnomlju pa so pol leta živeli in delovali tudi trije Portugalski prostovoljci.

erasmusmlynas-baltame-fone

Uspešno Erasmus+ leto v Črnomlju.

Za Mladinskim centrom BIT iz Črnomlja, ki je letos praznoval 10-obletnico delovanja, je najbolj aktivno leto na področju projektov v sklopu Erasmus+ Mladi v akciji. Konec februarja so gostili mladinsko izmenjavo Winter Jobs, kjer so mladim predstavili primere dobrih podjetniških praks na področju Bele krajine in skupaj iskali različne možnosti, ki jih za realizacijo kreativnih idej in za zagon podjetja nudijo razni programi. V mesecu juliju so izpeljali izmenjavo Manage Your Vote, kjer sta bili glavni temi aktivno državljanstvo in participacija mladih v družbi. S projektom so želeli mladim pokazati, da s svojim glasom ne razpolagajo samo na dan volitev, ampak tudi v času med volitvami. Zadnjo letošnjo izmenjavo, Oživimo parke, so izpeljali v mesecu avgustu. Namen mladinske izmenjave je bil udeležencem in javnosti pokazati, da je potrebno iskati pozitivne strani v svojih okoljih in se potrudi, da se ti potenciali tudi aktivirajo. Mladi so tako v enem tednu pripravili številne dogodke, ki so oživeli mestne parke.

V mesecu oktobru so v BIT-u prvič organizirali usposabljanje oz. training course, ki se ga je udeležilo 28 mladih iz 17-ih držav. Usposabljanje Advanced Volunteer Management, ki je nastalo kot plod dolgoletnega sodelovanja MC BIT v mreži mladinski organizacij jugovzhodne Evrope SEEYN, je vodila trojica izkušenih trenerjev. Preko interaktivne in kreativne metodologije ter orodij neformalnega izobraževanja so v MC BIT dvignili nivo kompetenc mladinskim delavcem in vodjam prostovoljcev ter podali nove ideje kako ustvariti, implementirati in vzdrževati kvalitetne sisteme in modele prostovoljstva, kako začeti in organizirati razne prostovoljske projekte, iniciative in aktivnosti, kako voditi razvoj in dobro počutje prostovoljcev, kako promovirati prostovoljstvo in vrednote, ki jih predstavlja, pa tudi kako izboljšati prepoznavnost in priznavanje sposobnosti, znanja ter izkušnje mladih prostovoljcev.

Skupaj so v Črnomlju gostili 140 mladih iz 22 držav. Gostili pa niso samo udeležencev izmenjav in usposabljanja, saj je bil Črnomelj za pol leta dom trem Portugalcem. Preko projekta Evropske prostovoljne službe (EVS) so v Črnomlju bivali in delovali Fernando, Raquel in Sandra, ki so lokalnemu prebivalstvu predstavili portugalsko kulturo, običaje, preko tečajev pa so jih spoznali tudi z osnovami portugalskega jezika.

Veliko dela jih čaka tudi v letu 2016, saj bodo gostili 6 EVS prostovoljcev iz Portugalske, Makedonije in Poljske ter organizirali mladinsko izmenjavo History – youth’s opportunity. Z romunskim partnerjem so bili uspešni tudi na razpisu Erasmus+ šport, tako da z veseljem pogledujejo proti letu 2016.

 

Vir: MC BIT, Klemen Vitkovič

Naslovna fotografija: Sandra Eunice Reis

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Mednarodno Novice

Sorodni članki

Avtorji