Naj ideja socialnega podjetja Zmagali z idejo o zadrugi ekoloških kmetov v Istri.

24 Dec2015
1,295

KOPER Zmagovalna ideja natečaja »Naj ideja socialnega podjetja« je Zadruga ekoloških pridelovalcev Slovenske Istre, so sporočili iz Središča Rotunda, ki sodeluje  kot partner pri evropskem projektu »Združeni pri razvoju novih zaposlitvenih možnosti s pomočjo socialnega podjetništva – SloHra SOCIONET«. Nagrada je mentorstvo pri pripravi poslovnega načrta, svojo idejo bodo zmagovalci lahko predstavili s kratkim filmom, obenem pa bodo imeli možnost dodatne promocije v okviru projekta tako v Sloveniji kot na Hrvaškem

“Izhajali smo iz potreb lokalnih ekoloških kmetijskih pridelovalcev po povezovanju. Želimo si ustvariti prihodke iz kmetijske dejavnosti, ki zagotavljajo obstoj in razvoj naših kmetij,” pravi predstavnica zmagovite ideje Nina Froggatt, ki v svoji ekipi združuje enajst ekoloških pridelovalcev.

Skupina, ki se namerava povezati v zadrugo, si prizadeva vzpostaviti skupno blagovno znamko in kratke verige prodaje za istrska ekološka živila. Posledično bodo spodbudili ustvarjanje »zelenih« delovnih mest, povezanih z ekološkim kmetijstvom in trženjem ekoloških živil. Zadruga bo temeljila na načelu socialnega podjetništva, kar pomeni, da se ves dobiček vlaga v razvoj. Gre za prvi poskus ustanovitve zadruge ekoloških pridelovalcev v regiji in prve blagovne znamke lokalnih ekoloških živil v regiji.

V okviru projekta SloHra SOCIONET sta Središče Rotunda Koper in Regionalni razvojni center Koper, v sodelovanju z ostalimi partnerji, izdelala tudi analizo stanja na področju socialnega podjetništva v Obalno-kraški regiji. Tu je trenutno registriranih sedem socialnih podjetij, kar znaša 6,6 % vseh slovenskih socialnih podjetij. Pravno formalne oblike organizacij so zavod, zadruga, društvo ter d.o.o., kar jasno nakazuje, da v socialnem podjetništvu največjo priložnost vidi predvsem nevladni sektor.

Analiza ponuja nekatera priporočila za razvoj sektorja socialnega podjetništva – kot so potreba po vzpostavitvi finančnih mehanizmov in drugih pomoči, izobraževanje in ozaveščanje okolja. Na splošno za Slovenijo velja, da je koncept socialnega podjetništva slabo poznan, sama socialna podjetja pa so uradno priznana šele od leta 2012. V Evropski uniji pa je socialno podjetništvo eden od najhitreje rastočih sektorjev poslovne dejavnosti in naj bi po nekaterih podatkih zaposlovalo že več kot 11 milijonov ljudi, kar predstavlja 6 % vseh zaposlenih.

Vir in foto: Središče Rotunda

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Lokalno Novice

Sorodni članki

Avtorji