ANKETA: Vtisi z regijskih dogodkov O tem kakšni so vtisi, želje za v prihodnje, pritožbe, pohvale, vprašanja s področja regijskih dogodkov.

23 Okt2015
3,183

SLOVENIJA – Za nami je že dobra polovica regijskih dogodkov, ki jih na pobudo Urada Republike Slovenije za mladino organizira Mladinski svet Slovenije v sodelovanju z Mladinsko mrežo MaMa in zavodom Movit. Mlade, odločevalce, organizatorje, predstavnike dobrih praks in ostale sodelujoče smo vprašali kaj so na regijskih dogodkih prepoznali kot pravo dodano vrednost. Kakšni so njihovi vtisi, želje za v prihodnje, pritožbe, pohvale, vprašanja s področja regijskih dogodkov.

12179635_10153656539936530_1201974237_n

Strukturiran dialog na regijskem dogodku v Škofji Loki

Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije: “Za pripravo in izvedbo regijskih dogodkov smo se na MSS-ju odločili z namenom povezovanja ključnih deležnikov za razvoj “lokalne mladinske scene” in z namenov vzpostavljanja platforme za kontinuirano sodelovanje mladinskih organizacij s političnimi odločevalci na lokalni in regionalni ravni tudi z namenom vzpostavljanja in krepitve strukturiranega dialoga. Zavedamo se, da večje spremembe težko dosežemo čez noč, a serije dogodkov smo se vendarle lotili optimistično in danes lahko rečem, da opravičeno. Dogodke izvajamo pod sloganom »rastimo skupaj«, ki se v realnosti izkazuje na različne načine. Tako kot iz tedna v teden rastejo dogodki sami, z njimi rastemo tudi organizatorji, predvsem pa nas razveseljuje dejstvo, da dogodke pozitivno sprejemajo tudi udeleženci tako iz mladinskega sektorja kot tudi predstavniki občin in drugih pomembnih institucij. Zavedamo pa se, da je prostora za izboljšave še veliko, tako da lahko v prihodnje regijske dogodke še izboljšamo. Sodelovanje med vsemi deležniki, ki so ključni za razvoj mladinskih politik, mladinskega organiziranja in mladinskega dela, bomo lahko v naslednjih letih samo še krepili in nadgrajevali.

12036845_688002717997816_6105867430783530338_n

Utrinek z regijskega dogodka v Velenju

David Banović, Mladinska mreža MaMa: “Z regijskimi dogodki želimo na konkreten način senzibilizirati lokalne in regionalne akterje, ki jih zadeva mladinska politika in proces mladinskega dela. Poleg tega je naša naloga na teh regijskih dogodkih, da omogočimo in vzpostavimo platformo za prenos znanja, dobrih praks in izkušenj na lokalne deležnike. Verjamemo, da so na dosedanjih regijskih dogodkih mladi zares dobili priložnost seznanitve iz prve roke z znanji, izkušnjami in dobrimi praksami. Veseli smo argumentiranih debati znotraj strukturiranega dialoga z odločevalci, saj so mladi tekom dogodkov prepoznali priložnost in ji izkoristili, tako pa smo organizatorji dosegli, da se skupaj z mladimi počasi bližamo skupnemu cilju – hitrejši razvoj in izboljšanje položaja mladih v naši družbi. Dosedanje izkušnje kažejo, da obstajajo težave vezane tako na lokalna okolja, kot na državno raven in izredno nas veseli dejstvo, da so mladi izkoristili priložnost in problematike, ki jih težijo naslovili na odločevalce, ki so se udeležili strukturiranih dialogov znotraj regijskih dogodkov. Izpostavljam samo še najpogosteje ugotovljeno tezo na dosedanjih regijskih dogodkih: “s kvalitetnejšim medsektorskim sodelovanjem in povezovanjem bomo lahkurejali področja mladih.”

FullSizeRender

Strukturiran pogovor na regijskem dogodku v Kamniku

Miha Delič, obiskovalec regijskega dogodka v Kamniku: “Vesel sem, da smo mladi zares dobili priložnost za pravo interakcijo z odločevalci. Presenečen sem bil, ko sem videl, da se bodo regijskih dogodkov dejansko udeleževali tudi višji predstavniki vlade in različnih resorjev, saj temu v preteklosti ni bilo tako. Že samo to, je dosežek s strani organizatorjev, ter hkrati lepa gesta naših odločevalcev. Glede primerov dobrih praks mislim, da bi bilo dobro, v koliko bi lahko na eno mesto združili te informacije, ki bi bile lahko nato vpogled vsem. Verjamem, da so takšni dogodki potrebni in predvsem oblikovani na pravi način, kjer lahko mi, mladi izrazimo svoje želje in pričakovanja. Verjamem, da lahko tudi najtrše ovire (stanovanjski problemi, prve zaposlitve) rešimo le s povezovanjem in sodelovanjem, zato podpiram organizacijo in izvedbo teh dogodkov.

CPAx0MwWsAAUfR_

Med predstavitvijo dobrih praks na regijskem dogodku v Slovenski Bistrici

Petra Klančišar, mladinska delavka, MCZOS: “Menim, da je bil regijski dogodek “Rastimo skupaj”, ki se je 14. oktobra odvijal v Mladinskem centru Trbovlje, odlična priložnost, da smo se predstavniki mladinskih organizacij, ki delujemo na lokalni ravni, predstavili ter poudarili učinke svojih projektov in delovanja v lokalnem okolju. Soočenje regionalnih mladinskih organizacij, lokalnih deležnikov za razvoj mladinskega dela ter političnih odločevalcev, se mi zdi odlična ideja in upam, da bomo tudi v prihodnosti imeli možnosti za takšna srečanja. V drugem delu dogodka smo nagovorili kar nekaj ključnih težav, s katerimi se danes soočamo mladi, a kljub temu se mi zdi, da dialog s strani odločevalcev ni presegel vztrajnega zagotavljanja, da, kar je bilo do sedaj narejenega, je bilo tudi najbolj optimalno, premišljeno in učinkovito. Zagotovo bi bilo v trenutni situaciji naivno pričakovati rešitve in odgovore na pladnju, tako da se mi zdi res velik dosežek že sama ideja, da se soočimo, predstavimo svoje delo in izzive, s katerimi se soočamo, kljub temu pa priznam, da sem pričakovala več posluha za predloge, ideje in pobude, jasna stališča in pripravljenost sodelovanja.

IMG_7087

Ustvarjalna platforma INDE na regijskem dogodku v Kopru

Ustvarjalna platforma INDE, dobra praksa na regijskem dogodku v Kopru: “Naša pričakovanja glede rezultatov diskusij na regijskem dogodku so majhna, saj take konference oziroma srečanja nimajo velikega dometa. Lahko se navežemo na Brecljevo izjavo o “regiorgiji”, da takšne konference oziroma dogodki služijo le spektaklu, da se prikaže, da naj bi stvari delovale, da se prikaže, da naj bi komunikacija le potekala. Jasno je bilo videti držo državnih uradnikov, ki nas imajo za številke, za stranke. Naše pripombe so bile položene v gluha ušesa, oziroma ušesa, ki jih mašijo populistični izgovori o krizi. Kljub temu smo marionete državnega aparata stisnili v kot in jih soočili z realnostjo s terena. Konference, namenjene spektaklu, pa stanja ne bodo nikoli spremenile na bolje, to lahko storimo le mi sami in sicer z mreženjem in povezovanjem.”

photo

Utrinek z regijskega dogodka v Trbovljah

Dejan Smuk, dobra praksa – Mladinski center Trbovlje in obiskovalec regijskega dogodka: “Na regijskem dogodku v Mladinskem centru Trbovlje se je odvijal šesti izmed dvanajstih regijskih dogodkov po mladinskem sektorju Slovenije. Glede na to, da so nas obiskali visoki politični odločevalci, predstavniki zasavskih občin, podjetij in nevladnih organizacij, samo mladi zares dobili pravo priložnosti za debato. V prvem delu posveta je potekala predstavitev dobrih praks mladinskih centrov. Prvo smo imeli mi iz mladinskega centra Trbovlje, kjer smo predstavili naš mladinski center in s čim vsem se ukvarjamo. V drugemu delu posveta pa je potekal pogovor o državnih ukrepih glede brezposelnosti mladih, o raznih izziv s katerimi si srečujejo socialni podjetniki in ostale teme, ki so blizu mladim. Obiskovalci posveta smo imeli možnost državne predstavnike tudi vprašati stari, ki jih zanimajo in so jim tudi odgovorili po najboljši možnosti in deliti z njimi tudi svoje pobude. To je zares prava priložnost, da naslovimo naše želje, pričakovanja, zahteve na prave osebe! Sam sem se prvič udeležil takšnega dogodka in menim, da bi se moral vsakdo udeležiti takšnega dogodka saj nimaš vsak dan priložnost iz prve roke sodelovati pri pogovoru z državnimi predstavniki. Cel dogodek je bil uspešno izpeljan, mladi smo dobili priložnost da se nas sliši in da si lahko sami naredimo predstavo o prihodnosti.

DSCN5063 (5)

Strukturiran dialog na regijskem dogodku v Črnomlju

David Lotrič, obiskovalec regijskega dogodka v Kopru: “Sam sem se na regijskem dogodku znašel po spletu naključij. Nisem točno vedel kaj lahko pričakujem in česa ne. Glede predstavitve dobrih praks znotraj regije menim, da je to odlična priložnost, da tudi drugi vidijo in slišijo kako, s čim in na kakšen način ustvariti dobre zgodbe. Presenečen sem bil nad visoko stopnjo sodelovanja mladih obiskovalcev in predvsem me je presenetil način predstavitev – bil je lahkoten, jasen, kratek, jedrnat in zanimiv. Glede samega strukturiranega dialoga pa menim, da je največja težava v tem, da se lahko veliko težav na različnih področjih reši samo s sodelovanjem številnih resorjev, da pa bi v enem strukturiranem dialogu lahko vključili vse vpletene, pa je izredno težko. Podpiram način, ki so ga ubrali organizatorji in verjamem, da lahko s takšnimi dogodki odločevalci mladim povrnejo zaupanje.

COclxZYWcAA1pgf

Utrinek s prvega regijskega dogodka, ki je potekal v Brežicah.

Jasna Zupan, obiskovalka regijskega dogodka v Slovenski Bistrici: “Na regijskem dogodku v Slovenski Bistrici so organizatorji izbrali temo zaposljivosti in zaposlovanja mladih ter pomena oziroma efekta socialnega podjetništva. Takoj, ko sem to slišala sem vedela, da je to področje, ki samo po sebi obljublja vročo debato. Presenečena sem bila na odzivnostjo odločevalcev, saj nikdar prej nisem zasledila, da smo mladi lahko ob kakšni priložnosti postavljaji direktna vprašanja neposredno političnim odločevalcem oziroma tistim, k svojo odgovornostjo zasedajo odločevalska mesta. Mislim, da so organizatorji s to idejo potegnili pravi voz na poti sodelovanja, povezovanja in iskrenega dialoga. Glede predstavitev dobrih praks pa sem prepričana, da je to nekaj najbolj pozitivnega iz izstopajočega skozi celoten spekter teh regijskih dogodkov, saj menim, da ko slišimo in vidimo na lastne oči, potem verjamemo tudi izvedljivosti. Govorim o tem, da ste zares izbrali način, ki mlade in vse druge povezuje in hkrati daje pravo platformo, da si lahko med seboj izmenjamo stališča, izkušnje, želje in pričakovanja.”

Vir in foto: uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Ankete Članki Regijski dogodki Strukturirani dialog

Sorodni članki

Avtorji