Napoved: 1. regijski dogodek – Brežice

01 Sep2015
1,947

SLOVENIJA – Na pobudo in ob podpori Urada RS za mladinoMladinski svet Slovenije skupaj z Mladinsko mrežo MaMa in nacionalno agencijo Movit letošnjo jesen pripravlja 12 regijskih dogodkov, namenjenih krepitvi mladinskega sektorja.

Z omenjenimi dogodki želijo organizatorji “senzibilizirati lokalne in regionalne akterje, ki jih zadeva mladinska politika in proces mladinskega dela, prenesti znanje, dobre prakse in izkušnje na lokalne deležnike ter ponuditi neke vrste strukturirani dialog med lokalnimi mladinskimi strukturami na eni strani ter odločevalci, gospodarstveniki in drugimi pomembnimi akterji iz določenega kraja oziroma regije.”

Mladi in vsi drugi, ki se ukvarjajo z mladinskim sektorjem, bodo tako imeli priložnost, da se seznanijo iz prve roke z znanji, izkušnjami in dobrimi praksami, hkrati pa bodo lahko sami izpostavili vse tiste težave in ovire, ki jim preprečujejo, da bi se v njihovi regiji mladinski sektor razvijal, kot bi si to želeli. “Na ta način se bomo skozi soočenje in strukturirani dialog skupaj približali našemu skupnemu cilju, ki je hitrejši razvoj in izboljšanje položaja mladih v naši družbi,” pravijo organizatorji.

Vsi regijski dogodki bodo potekali pod skupnim sloganom Rastimo skupaj!

rastimo

Rastimo skupaj!, skupni slogan

Regijski dogodki bodo potekali v Škofji Loki, Slovenj Gradcu, Ajdovščini, Gornji Radgoni, Ložu, Črnomlju, Trbovljah, Kopru, Kamniku, Velenju, Slovenski Bistrici in v Brežicah.

Na našem portalu, mlad.si, bomo vsakega izmed dogodkov primerno napovedali, navedli podrobnosti glede tem in gostov, ter skupaj z vsemi vami, obiskovalci dogodkov, z njih tudi poročali v obliki reportaž, kratkih prispevkov, videa, ipd.

Prve na vrsti Brežice

Ciklus dogodkov bo se pričel jeseni, 9. septembra v Brežicah, zaključil pa se bo v začetku decembra z nacionalnim posvetom o aktualnih temah v mladinskem sektorju. Prvi v nizu dvanajstih regijskih dogodkov torej kmalu, v sredo, 9.9.2015, v Mladinskem centru Brežice.

IMG_7087

Gostja 1. dogodka bo tudi dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, foto: David Lotrič

V plenarnem delu bodo izpostavili primere dobrih praks v regiji – dobro delujoče MC-je, sodelovanje z Občino Brežice, povezovanje z Romi, ipd.  V strukturiranem dialogu pa se bodo sodelujoči dotaknili teme brezposelnosti oziroma povečanja zaposljivosti skozi izobraževanje.

Gostje dogodka bodo Irena Pirc, Brigita Vončina in dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Govorili bodo o poklicih, ki delujejo po principu učinkovitosti, ali so ti poklici pri mladih res nepriljubljeni ter zakaj. Ali so mladi samoiniciativni, podjetni in ambiciozni, za kakšne poklice se odločajo in s kakšnimi razlogi.

Dnevni red:

9:30-10:00 Registracija
10.00 – 10.30 Uvod v dogodekPredstavitev sodelujočih na projektu Rastimo skupaj ter Mladinskega centra Brežice
10.30 – 11.40 Predstavitev dobrih praks iz regije:

 • uspešno sodelovanje MC Brežice in Občine Brežice ter predstavitev projekta VoluntART (Mladi v akciji)
 • Društvo študentov Brežice
 • Društvo zaveznikov mehkega pristanka Krško
 • Terra Vera, Kostanjevica na Krki
 • Društvo KNOF, Sevnica
 • Vintage vila, Brežice
 • Start-up Enolyse
11.40 – 12.00 Pogovor s sodelujočimi na projektu glede dobrih praks
12.00 – 12.30 Odmor
12.30 – 13.30 Strukturirani pogovor glede aktualnih tem na temo mladih v regiji.Gostje:

 • dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport
 • mag. Peter Debeljak, direktor Urada za Mladino Republike Slovenije
 • Irena Pirc, ZRSZ – direktorica območne službe Sevnica
 • Brigita Vončina, univ. dipl. psiholog, samostojna svetovalka na ZRSZ
13.30 – 14.00 Zaključek pogovora s smernicami za naprej
14.00 – 15.00 Otvoritev fotografske razstave “Z mladimi in za mlade” ter Tržnica mladinskega dela in aktivnosti v regiji Akustični koncert Robija Petana in Maje WeisNeformalno druženje ob prigrizku

 

Vir in foto: uredništvo mlad.si

 

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Članki Nacionalno Regijski dogodki

Sorodni članki

Avtorji