Verjamem v sodelovanje mladi za mlade Intervju z novo prostovoljko v EKTC Maribor in CEM Hanijo Bujas iz Karlovaca

04 Avg2015
1,580

MARIBOR – Sodelovanje mladih v vseh fazah priprave, izvedbe in vrednotenje programov, projektov ali akcij zahteva določeno mero znanja in ustvarjalnosti, radovednosti in vztrajnosti ter tudi razumevanja, skupinskega dela in solidarnosti med vsemi sodelujočimi. Z drugimi besedami: gradimo samostoječi most po vzoru izumitelja, arhitekta, inženirja (ki ga lahko samostojno sestavimo v Centru eksperimentov Maribor) in je eden izmed inovativnih pristopov mladinskega dela in tudi medgeneracijskega sodelovanja. Omogoča razvoj novih veščin in s tem tudi novih kompetenc. Študentka Hanija Bujas je nova prostovoljka v EKTC Maribor in CEM.

Si študentka naravoslovja in hkrati tudi prostovoljka v CEM. Kaj ti pomeni prostovoljstvo?

Prostovoljstvo mi pomeni veliko novih izkušenj in veselje, da lahko pomagam. Kot študentka izobraževalne biologije in kemije menim, da s prostovoljnim delom lahko pridobim izkušnje na področju ne samo moje stroke, ampak tudi izkušnje pri delu s drugimi ljudmi, sploh pa z mladostniki. Sem oseba, ki se rada druži in je rada med ljudmi. Pomoč ljudem mene osebno izpolnjuje oziroma izpolnjuje mojo dušo.

tamra

Hanija (levo) in Tamara (desno)

Meniš, da imaš kot študentka dovolj časa za obštudijske dejavnosti v nevladnih organizacijah, kot je EKTC s CEM?

Menim, da kot študentka imam še dovolj časa za obštudijske dejavnosti v nevladnih organizacijah, saj sem že nekaj let aktivna članica prostovoljne študentske organizacije BEST Maribor. Če bi imela še več prostega časa, da lahko bila aktivna v več različnih nevladnih organizacijah. Vendar imam veliko dela kot članica predsedstva BESTa Maribor. Moje mnenje je, da lahko vsak študent najde še dovolj časa poleg študija za vključitev v delo nekaterih organizacij, kot je primer CEM.

Kako mladi lahko prispevate k večjemu razvoju nekega mesta/kraja, npr. Maribora ali tvojega rojstnega mesta?

Mladi lahko na različne načine prispevamo k večjem razvoju nekega kraja. V večini krajev obstajajo različni projekti, kot so na primer v Mariboru Festival Lent, Živa dvorišča in podobno; v mojem mestu Karlovac na Hrvaškem pa imamo na primer Four River Film Festival, Foto dane mladih, Pick up music festival… Vsak takšen projekt vedno »išče« mlade prostovoljce: dijake in študente. Obstajajo pa tudi različne organizacije, h katerim se lahko priključijo študentje, kot so BEST, IAESTE, ESN… Te organizacije se mogoče ne ukvarjajo z direktnim razvojem mesta, ampak se ukvarjajo s razvojem študentov in izobraževanja. Na ta način organizacije oblikujejo študente v različne osebe, ki potem lahko prispevajo k razvoju mesta, pa tudi države.

Verjameš v sodelovanje mladi za mlade? Kaj lahko podarite drug drugemu? Ste mladi še solidarni drug do drugega? Sliši se, da je treba zapiske predavanj že kupovati… To drži?

Jaz osebno verjamem v sodelovanje mladi za mlade. Študentje si pomagamo na različne načine; od tega da podarimo drug drugemu zapiske ali vprašanja s starih izpitov, pomagamo z inštrukcijami ipd. Prav tako lahko študentje, ki se izobražujemo na višji ravni, posredujemo naše znanje in izkušnje drugim študentom. Mislim, da smo večina študentov še solidarni in pomagamo drug drugemu. Jaz še nisem spoznala nekoga, ki ne bi bil pripravljen pomagati, če sem bila v stiski. Seveda vedno obstaja skupina študentov, ki ne bo pomagala drugim in bo gledala samo na svojo dobrobit.

Kakšni so spomini na doživetje festivala prostovoljstva v Mariboru?

Hanija na preizkušanju socialnih iger-učenje za nove kompetence

Festival prostovoljstva v Mariboru me je popeljal nazaj v preteklost, v moje srednješolske dneve. V Karlovcu imamo podoben celodnevni dogodek, imenovan “Sajam udruga”, kjer sodelujejo različna združenja na stojnicah ob zabavnem programu. Mislim, da je zelo lepo, da se javno predstavi kaj je prostovoljno delo in v katerih organizacijah za mlade se v Mariboru lahko mladi ljudje prostovoljno aktivirajo. Mogoče sama tema festivala ni bila v ospredju, ker so bili večina obiskovalcev otroci, ki so še premajhni, da bi volontirali. Na drugi strani pa takšen dogodek najmlajšim in mladim v Mariboru prinese veliko veselja in možnosti učenja.

Kaj meniš o takšni obliki druženja in informiranja mladih?

Menim, da so takšna druženja zabavna in da se skozi takšna druženja mladi lažje informirajo. Mladi večinoma ne upajo sami kontaktirati določene organizacije in se v njih aktivirati. Dogodek, kot je Festival prostovoljstva, je idealen način, da se mladim pokaže kako lahko pomagajo pri različnih stvareh in s tem pridobijo različne izkušnje za življenje.

Kakšna tvoja misel…

Vesela sem, da v Mariboru, ki je majhno mesto, obstajajo takšni dogodki mladih, ki oživijo mesto. Maribor rabi več takšnih dogodkov in še več promocije takšnih dogodkov med mladimi in za mlade.

Vir in foto: ETKC Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji