Petra Vrbanec: očara s svojo odprtostjo Intervju s Petro Vrbanec; članico društva BEST in občasno prostovoljko pri EKTC Maribor

30 Jul2015
2,211

Evropski kulturni in tehnološki center (EKTC) Maribor predstavlja Petro Vrbanec iz Hrvaške, študentko Univerze v Mariboru, ki v EKTC Maribor predstavlja novo moč in dekle, ki s svojim smehom in odprtostjo očara vsako srce. Poleg svojih obveznosti v društvu BEST, opravlja občasno tudi prostovoljsko delo v EKTC Maribor.

petra2

Petra Vrbanec

Petra, kot študentka na FERI si aktivna na različnih področjih. Lahko opišeš, kje in kako si dejavna?

Sem aktivna članica neprofitne študentske organizacije BEST, ki že več kot 10 let aktivno deluje v Mariboru. V sklopu društva pomagam pri organizaciji naših dogodkov. Organiziramo mednarodne sezonske tečaje na različne teme (3D animacija, genetika, vinogradništvo …) za tuje študente, ter lokalno študentsko inženirsko tekmovanje EBEC in obisk podjetij za študente Univerze v Mariboru. Poleg tega pomagam tudi pri izobraževanju naših članov v sklopu motivacijskih vikendov, kjer razvijamo tako imenovane “soft skills”, ki nam pridejo prav v vsakdanjem življenju.

Kje najdeš čas za dejavnosti ob študiju?

Velikokrat mi prijatelji in sošolci pripovedujejo, da jih je strah vključiti se v kakršnokoli prostovoljno organizacijo. Vse je torej odvisno od nas samih ter naše organizacije. Mislim, da vsak posameznik mora najti ravnovesje med študijem in preostalimi dejavnosti. Če nas ni dovolj strah, pomeni, da naši cilji niso dovolj visoki. Vsakemu bi priporočila, da se vključi v so-oblikovanje družbe, saj jo samo na ta način lahko izboljšamo.

Petra na delu

Petra na svojem “mobilnem mladinskem delu”

Kot predsednica organizacije tekmovanj EBEC v okviru društva BEST opravljaš pomembno nalogo. Zaupana je bila ženski… Tvoj pogled na to?

Osebno na to nisem gledala tako, ker ima v BESTu vsak enako možnost, da pokaže svoje znanje in veščine. Menim, da tudi ženske lahko opravljamo delo, ki je mogoče “predpisano” moškim. Moramo biti proaktivne in “dokazati”, da ne glede na spol, lahko opravimo delo enako uspešno.

V okviru tekmovanja EBEC že drugo leto sodeluješ z EKTC, CEM. Kakšne so tvoje izkušnje, mnenje?

Že drugo leto zapored študentsko društvo BEST sodeluje z EKTC, CEM v svojem projektu EBEC. Velika podpora so nam pri oblikovanju in sestavljanju nalog za tekmovanje. Vsako leto sodelujejo tudi v žiriji. Upam, da bo se naše sodelovanje še nadaljevalo v prihodnosti v obojestransko zadovoljstvo.

Letos si se prvič preizkusila tudi kot prostovoljka v okviru CEM na festivalu prostovoljstva v Mariboru. Tvoji vtisi in doživetja?

11018616_898573070204608_5428103908864505536_n

Petra s predstavnico Centra eksperimentov Dragico Marinič

Na festivalu prostovoljstva v Mariboru je bilo veliko nasmehov in veselja. Upam, da sem svoje “delo” opravila uspešno. Največja nagrada vsakega prostovoljca je nasmeh otrok in veselje vseh, ki so sodelovali v projektu. V Mariboru manjka takšnih dogodkov, kjer bi se ljudi bolj spodbujalo k vključevanju v prostovoljne organizacije in da aktivno pomagajo oblikovati družbo in okolje.

Kako daleč si s študijskimi obveznostmi in tvoji načrti za prihodnje?

Sem redna študentka tretjega letnika računalništva in informacijskih tehnologij na FERIju. Končujem podiplomski študij in se trenutno ukvarjam z diplomo. V jeseni imam namen nadaljevati svoje šolanje v Mariboru. Ob študiju imam še vedno namen ostati aktivna članica študentskega društva BEST.

Še kakšna tvoja misel….

Upam, da bodo podjetja prepoznala dejavnosti študentskih društev in kaj vse lahko pridobijo z medsebojnim sodelovanjem. Prav tako želim, da se čim več mladih vključi v obštudijske dejavnosti.

Vir in foto: EKTC Maribor

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji