“Največje veselje mi dajejo ljudje!” Intervju s prostovoljko Heleno Nagode.

30 Jun2015
1,965

Društvo SKAM izmed vseh prostovoljcev tokrat predstavlja Heleno Nagode. Eno izmed najbolj dejavnih, ambicioznih, izkušenj in novih zamisli polno mlado prostovoljko. Trenutno je aktivna pri projektu Stična mladih, kjer je odgovorna za potek festivala. Povprašali smo jo o prostovoljstvu v našem društvu, o njenih izzivih ter mnenju o prostovoljskem delu med mladimi.

Kako si prišla v stik z Društvom SKAM? Pri katerih letih?
Z društvom SKAM sem prišla prvič v stik pri 16. letih. Takrat me je sedanja predsednica, Marta Habe, povabila v tehnično ekipo Stične mladi, kjer sem tudi začela s sodelovanjem kot prostovoljka.

Zakaj si se odločila za prostovoljsko delo?
Na začetku nisem o tem pretirano razmišljala. Že od konca osnovne šole sem hodila v Stično, povabilo, da sodelujem v ekipi se mi je zato zdelo super. V ekipi se vsak hitro spoprijatelji z drugimi, in tudi mene je vedno najbolj gnala nazaj odlična družba in naše skupne dogodivščine.

Kaj ti daje veselje pri tvojem delu?
Največje veselje mi dajejo ljudje, s katerimi delam in mladi za katere delamo. Vedno je čudovito videti mlade, ki so tudi zaradi tvojega dela srečni.

Katera odgovornost do sedaj ti je bila v največji izziv?
Zagotovo mi je bil in mi še vedno je največji izziv koordinirati festival Stične mladih.

Kaj si pridobila zase osebno in katere kompetence ti je dalo tvoje delo prostovoljke skozi leta?
Se mi zdi, da sem ogromno pridobila na sodelovanju in prilagajanju pri skupnem delu z najrazličnejšimi ljudmi. V ekipi Stične mladih, kjer največ sodelujem, smo si zelo različni, ampak ravno to daje svoj čar našemu prostovoljskemu delu, saj se lahko prav vsak kaj nauči od drugega. S tem, ko daješ, sam največ prejemaš. Z vsem delom, razmišljanji, odnosi, ki jih gradimo – vse to me duhovno in osebnostno bogati.

Kaj bi svetovala mladim, ki bi se radi vključili v prostovoljno delo?
Storite to – pa čim prej!:) Ampak ne narediti tega zato, ker je po tihem to od vas pričakovano, ali ker vaš najboljši prijatelj to počne – loti se nekega prostovoljnega dela, ker si to zares sam želiš, ker hočeš s tem osrečiti druge in sebe.

Izbrana si bila kot najbolj dejavna prostovoljka v lanskem letu pri Društvu SKAM.
Sem vesela, da drugi prepoznajo trud, ki ga vložim v delo in ga cenijo. Najlepše se mi zdi, da lahko vse to delim z vsemi ostalimi prostovoljci in prijatelji, ki me pri vsem tem podpirajo ter so mi v navdih in oporo.

Vir: Društvo SKAM – Skupnost katoliške mladine

Fotografija: Osebni arhiv Helene Nagode

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Intervjuji

Sorodni članki

Avtorji