Anketa o mobilnosti mladih

naslovna 2
13 maj2015
1,453

Učna mobilnost ali pridobivanje znanja v tujini postaja dandanes čedalje bolj razširjena, saj čedalje več mladih v okviru šolanja odhaja v tujino na študijske izmenjave in prakse. Velik delež študentov se za izobraževanje v tujini odloči v okviru študijskih izmenjav, vse več mladih pa se udeležuje tudi različnih prostovoljnih taborov in mladinskih izmenjav. Mladi se za krajše bivanje v tujini odločajo predvsem zaradi želje po spoznavanju tujih kultur, pridobivanju mednarodnih izkušenj, učenju tujih jezikov in spoznavanju vrstnikov iz različnih kulturnih okolij. Mlade smo povprašali o njihovih izkušnjah s programi mednarodne mobilnosti, zakaj so se ali pa se še želijo vključiti vanje in kaj jim je bivanje v mednarodnem okolju prineslo.

tjasa polc_manjše

Tjaša Polc

Tjaša Polc »Tekom študija sem se še v okviru starega programa Erasmus udeležila programa mednarodne študijske izmenjave. V program Erasmus Mundus External Cooperation Window- Basileus I. se je Univerza v Ljubljani, kjer sem študirala,prvič vključila leta 2008, tako da sem bila ena izmed prvih študentk Univerze v Ljubljani na izmenjavi na eni izmed balkanskih univerz. Leto sem preživela na Fakultetu političkih nauka v Podgorici (Črna gora). Med samim študijem sem dodatna neformalna znanja nabirala tudi na različnih mednarodnih poletnih šolah in drugih usposabljanjih. Poleg študija v tujini sem se v sklopu programa Erasmus in Erasmus+ udeležila različnih aktivnosti mednarodne učne mobilnosti (mednarodna usposabljanja, študijski obiski in seminarji iz različnih področjih).

Vsaka izkušnja, ki sem jo pridobila v mednarodnem okolju, je danes zagotovo moja dodana vrednost. Meni osebno je študijska izmenjava v Črni gori prinesla prvo zaposlitveno priložnost (na Veleposlaništvu RS v Črni gori), vendar je takrat žal zaradi drugih obveznosti nisem mogla sprejeti.

Menim, da mladim pri iskanju zaposlitve mednarodna izkušnja prinese zelo veliko- tako na strokovni kot tudi na osebni ravni. Kot mladinski delavki mi je v veselje, da mladi vse bolj prepoznavajo, da je pridobivanje neformalnih znanj na mednarodni ravni neprecenljiva učna izkušnja, ki jim pomaga pri nadaljnjem razvoju kompetenc.

Glavni razlog za udeležbo na študijski izmenjavi je bil pridobivanje podatkov za diplomsko delo, ki sem ga kasneje zaključila tako v Podgorici kot tudi v Ljubljani. V drugi vrsti pa sem se tako za študijsko izmenjavo kot tudi za vse druge aktivnosti mednarodne učne mobilnosti odločila predvsem zaradi pridobivanja novih znanj in veščin, spoznavanja novih ljudi, navezovanja stikov, spoznavanja novih kultur in okolij. Udeležbo na katerikoli aktivnosti mednarodne učne mobilnosti bi priporočila prav vsem mladim. Kot mladinski delavki se mi zdi, da se mladi, ko se prvič odločajo za udeležbo na mednarodni mladinski izmenjavi ali usposabljanju, zelo težko odločijo. Vendar, ko pridejo nazaj, se želijo ponovno vključiti v izmenjavo. Vsaka mednarodna izkušnja bogati, tako da se bom z veseljem še naprej udeleževala aktivnosti, ki mi jih ponujajo različni programi mednarodne mobilnosti. Točne lokacije žal v tem trenutku težko navedem, saj me zanimajo tako geografsko malce bližje kot tudi malo bolj oddaljene države.«

Jaša_web

Jaša Bukovec

Jaša Bukovec ” Učna mobilnost ali pridobivanje znanja v tujini postaja dandanes čedalje bolj razširjena, saj čedalje več mladih v okviru šolanja odhaja v tujino na študijske izmenjave in prakse. Velik delež študentov se za izobraževanje v tujini odloči v okviru študijskih izmenjav, vse več mladih pa se udeležuje tudi različnih prostovoljnih taborov in mladinskih izmenjav. Mladi se za krajše bivanje v tujini odločajo predvsem zaradi želje po spoznavanju tujih kultur, pridobivanju mednarodnih izkušenj, učenju tujih jezikov in spoznavanju vrstnikov iz različnih kulturnih okolij. Mlade smo povprašali o njihovih izkušnjah s programi mednarodne mobilnosti, zakaj so se ali pa se še želijo vključiti vanje in kaj jim je bivanje v mednarodnem okolju prineslo.

»V okviru programa Erasmus sem 6 mesece preživel na Portugalskem, v okviru programa Leonardo Mobility pa 5 tednov na Danskem. Bivanje na tujem je bila zame dobra izkušnja, ki mi je omogočila spoznavanje drugih kultur, navad in običajev, izpopolnjevanje znanja tujih jezikov spoznavanje in navezovanje stikov z novimi ljudmi. K moji odločitvi je pripomogla predvsem želja po odhodu v tujino. Tudi v prihodnje bi se želel izobraževati izven meja svoje domovine. Zanimive se mi zdijo različne države. Zavoljo zaposlitve bi se bil pripravljen preseliti za dlje časa, vendar menim, da se nekoč vsi vrnemo nazaj domov.«

 

Tjaša Strle

Tjaša Strle

Tjaša Strle: »V okviru programa Erasmus sem 5 mesecev preživela v Španiji, v okviru EVS pa 3 mesece na prostovoljnem delu v Indiji. Obe izkušnji za bili zame izjemo pozitivni. Študij v drugi državi mi je ponudil vpogled v izvajanje študijski program v Španiji in moram reči, da mi je bilo zelo všeč, saj je bilo veliko več praktičnega dela. Naučila sem se španščine, kar je ena izmed bolj uporabnih stvari, ki sem jih odnesla od te izkušnje. 5 mesecev sem živela v drugi državi, kar je po mojem mnenju zelo spodbudno za osebnostno rast. Seveda pa smo se tudi zabavali in družili z ljudmi iz različnih koncev Evrope. Delo v Indiji je bila do sedaj ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju. Stik z drugo kulturo in delo v mednarodnem okolju sta mi dala neprecenljive izkušnje in nepozabne trenutke, ki mi bodo za vedno ostali v spominu. Po tej izkušnji se počutim suvereno za delo v mednarodnem okolju. Za študij v tujini sem se odločila, ker me je Španija in sem jo želela raziskati. Za delo v Indiji sem se odločila, ker sem zaključevala študij in sem želela na prostovoljno delo v katero izmed nevladnih organizacij v tujini.
Menim, da je pomembno, da gredo mladi v svet, pogledat kako stvari potekajo v drugih državah in spoznati nove kulture ter ljudi iz celega sveta. Ko enkrat spakiraš kovčke in za dlje časa odpotuješ v drugo državo, se moraš tam znajti sam. Nedvomno to pripomore k samozavesti posameznika in izgubi strahu pred neznanim. Po mojem mnenju bi bilo prav, da bi šli mladi tudi na globalni jug Menim, da bi morali spoznati kako živijo ljudje izven Evrope in Amerike, in kako naša dejanja vplivajo na cel svet. Vpogled v drugačno kulturo ti resnično lahko ponudi veliko, saj se en od drugega lahko naučimo ogromno in to so po mojem mnenju izkušnje, ki nas bogatijo kot ljudi.
Vedno sem pripravljena na nove izzive in, če bi se zavoljo izobraževanja ali dela morala preseliti v tujino, verjetno ne bi prav dosti oklevala. Trenutno me vse bolj privlači globalni jug, zelo si želim tudi v Izrael, ker me izjemno zanima njihov šolski sistem, ki je neprimerljivo naprednejši od Slovenskega.«

Vir: Uredništvo mlad.si

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Aktualno Ankete

Sorodni članki

Avtorji