Ministrica dr. Anja Kopač Mrak o mladinskem prostovoljstvu

15 Apr2015
2,023

15. aprila obeležujemo svetovni mladih prostovoljcev, ki skozi vso leto nesebično vlagajo svoj prosti čas in energijo v aktivnosti, ki izboljšujejo družbene razmere in dajejo upanje na boljši jutri. Ob tej priložnosti smo k razmišljanju o vlogi prostovoljstva, mladinskih organizaciji in mladih povabili ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak.

Danes obeležujemo svetovni mladih prostovoljcev, ki skozi vso leto nesebično vlagajo svoj prosti čas in energijo v aktivnosti, ki izboljšujejo družbene razmere in dajejo upanje na boljši jutri. Pisana prostovoljska dejavnost ponujajo mladim možnosti javnega delovanja na različnih področjih, osebno rast, nabiranje izkušenj kot tudi zadovoljstvo. Ob tej priložnosti smo k razmišljanju o vlogi prostovoljstva in mladinskih organizaciji povabili ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anjo Kopač Mrak, ki je v kolumni podala svoj pogled na tematiko.

Prostovoljstvo, drobna ali velika dobra dela, niso od včeraj. Ljudje so od nekdaj potrebovali pomoč soljudi, ki jim je mar. In vedno so bili ljudje, ki jim je mar. Nič ni pomembno – ne leta, ne spol, izobrazba, materialni status. Edina skupna točka je vodilo –nekomu olajšati bivanje.

Veseli me, da tudi sedaj, v času, ki mu mnogi pripisujejo egoizem, materializem, pehanje za lastnimi koristmi, prostovoljstva ni nič manj. Celo narobe – morda je obdobje, ki je le peščici ljudi res naklonjeno, ostalo večino združilo, povezalo, da si stojijo ob strani in pomagajo drug drugemu. Na soseski, prijateljski ravni, pa tudi organizirano. Mislim, da še nikoli v zgodovini ni bilo toliko humanitarnih, prostovoljnih organizacij, kot jih je danes. In to na vseh področjih. Ponosna sem, da v Sloveniji še vedno s prostovoljstvom rešujejo tudi življenja – kaj bi recimo brez prostovoljcev v krvodajalskih akcijah. Kaj bi ob nesrečah brez prostovoljnih gasilcev, med katerimi je veliko mladih.

Kar me še posebej veseli, je to, da mladi predstavljajo zelo pomemben del prostovoljstva. Tako prijateljskega kot organiziranega. Spomnimo se samo medgeneracijskega projekta Simbioze, ko so mladi pomagali starejšim pri učenju računalniških veščin, gibanju, ali pa so jim bili zgolj dobra družba.

Zato je lepo in prav, da negujemo prostovoljstvo. Karkoli komurkoli to že pomeni: za nekatere je to druženje, za druge zabava, obveznost, celo beg pred slabo vestjo, dobro počutje, učenje.  To nas kot skupnost bogati. Vsem nam daje upanje v lepši jutri.

Je pa potrebno vedeti, da je prostovoljstvo dopolnilno delo, lepa gesta, ki je ne smemo zamenjati s plačanim delom. Ni prav, da dela, ki bi morala biti plačana in za nekatere tudi so, drugim ponujajo kot prostovoljna. Naj samo omenim volunterska pripravništva, ki jih, kot ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti absolutno ne podpiram. Pripravništvo ni prostovoljstvo, je delo, ki bi moralo biti plačano. Dobre volje, energije in časa se ne sme  izkoriščati za dobičke drugih.

Anja Mrak Kopač, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

 

Vir: Uredništvo mlad.si

Vir foto: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Natisni stran Natisni stran

Kategorije Mnenja

Sorodni članki

Avtorji