Informativni dan o Javnem pozivu za sofinanciranje programov mladinskega dela v letu 2015

23 Dec2014
1,839

V torek, 23.12.2014 je Urad RS za mladino organiziral tradicionalni informativni dan o Javnem pozivu za sofinanciranje programov mladinskega dela v letu 2015. Na informativnem dnevu pa so spregovorili tudi o končnemu poročilu JP 2014 in e-računih.

 

V uvodnem in pozdravnem nagovoru je direktor Urada RS za mladino, mag. Peter Debeljak vse prisotne pozdravil in na kratko predstavil ključne in temeljenje poudarke novega Javnega poziva za sofinanciranje programov mladinskega dela v letu 2015. Izpostavil je, da si prizadevajo za povečanje sredstev za programe mladinskega dela in upa, da se varčevanje v javnem sektorju ne bo dotaknilo mladinskega področja. Zaveda se, da je mladinski sektor trenutno na prelomni točki in pred velikimi izzivi ter da bo naslednje leto pomembno za sektor, saj bo potrebno več pozornosti nameniti razvoju sektorja, še posebej v lokalnih strukturah in lokalnem okolju.

 

V naslednjem letu, ki bo prelomno leto, bo potrebno veliko pozornosti namenili trem področjem, ki jih zasledujejo tudi v JP 2015:

–  kako rešiti razvoj mladinskih struktur na lokalni ravni;

–  vprašanje kakšen javni poziv si želimo v prihodnje, na dolgi rok;  

– vprašanje etike v mladinskem delu, ki je predmet razmisleka celotnega mladinskega sektorja, ki se vse bolj odmika od bistva mladinskega dela. 

 

Za konec je direktor Urada RS za mladino še vsem zaželel Srečno in polno uspeha v letu 2015. 

 

 

V nadaljevanju informativnega dneva je  sledila predstavitev poudarkov javnega poziva 2015, s strani  Barbare Zupan. Predstavitev  je bila namenjena organizacijam v javnem interesu v mladinskem sektorju ter javnim zavodom v mladinskem sektorju.  

 

Največ poudarka v JP za leto 2015 je na področju opredelitve mladinskega dela. Slediti je potrebno temu kaj je mladinsko delo in kako ga posamezna organizacija uresničuje v svojem poslanstvu. Ob tem je tudi obrazložila kaj je mladinsko delo in poudarila, da mladinsko delo ni vse kar delajo mladi, temveč proces dela, preko katerega pridejo mladi do doseganja svojih ciljev in izpolnjevanja načrtov organizacije. Pri JP 2015 pa bo poleg pomena mladinskega dela pomembno tudi zasledovanje tem iz  nacionalnega programa za mladino, v ospredju so mladih z manj priložnostmi, pomemben vidik pa tudi je kakovost mladinskega dela, mednarodno mladinsko delo, aktivna participacija in prostovoljstvo. 

 

 

Na posvetu smo se dotaknili tudi poročila JP 2014, pri čemer je bilo največ vprašanj v zvezi z obveznimi prilogami aktivnih udeležencev ter v zvezi z e-računi. Vsi, ki boste želeli po do sedaj ustaljeni praksi oddati končno vsebinsko in finančno poročilo, ga oddajte do 31.12.2014, kar pomeni, da mora biti končno finančno in vsebinsko poročilo na uradu RS za mladino do 31.12.2014, do ure, ko je možno poročilo oddati v vložišče.  

 

Več informacij glede razpisa je dostopnih na spletni Urada RS za mladino JP 2015. Razpisna dokumentacija pa je tudi priloga tega sporočila. 

 

VIR: MCP-PC NVO1

Foto vir: MPC-PC NVO1 

 

 

Novico je dopolnilno in uredilo Uredništvo mlad.si . Do konca tedna bomo na mlad.si objavili tudi daljši zapis informativnega dneva. 

 

Sorodni članki

Avtorji