Minil je evropski teden gozdov, za nas pa leto spoznavanja gozdov

23 Dec2013
1,770

 

V čezmejni mladinski pobudi Gozdni škratki smo se povezali z našimi starimi znanci, Građensko organizacijo za kulturu iz Zaboka na Hrvaškem in tako uspeli nadaljevati partnerstvo, ki se je osnovalo že na eni izmed minulih mladinskih izmenjav. V tokratno mladinko pobudo smo se podali s ciljem, da mladim približamo raznovrstne funkcije gozda, ter nabrano znanje združimo z ustvarjalnostjo ter podjetništvom, nato pa naše unikatne izdelke predstavimo javnosti.

Naš osrednji namen je bil, da se soočimo s sodobnimi globalizacijskimi spremembami, ki pestijo naše okolje, ter jih skozi izobraževalni, ustvarjalni in izkustveni vidik skušami preseči. Aktivnosti na področju izobraževanja in informiranja, ustvarjalnosti, umetnosti in rekreacije oz. zdravega načina življenja smo izvajali tako na hrvaški kot na slovenski strani, večkrat pa smo se tudi srečali in tako priložnost izkoristili za spoznavanje razlik in podobnosti med sabo. Transnacionalna mladinska pobuda je sodelujočim nudila priložnost za spodbujanje aktivnega evropskega državljanstva mladih, razvijanja solidarnosti in spodbujanje strpnosti ter krepitve medsebojnih odnosov in razumevanja.

Skozi številne aktivnosti smo izpostavili pet področij, povezanih z gozdovi: negovanje prijaznega odnosa do gozdov, gozd kot vir preživetja ali dopolnila dejavnost, oblikovanje ponudbe z izdelki iz gozdnih danosti, zdrav življenjski slog ter estetsko funkcijo gozdov. Slednje nam je ponudilo, da smo si nabrali tudi nekaj fotografskega znanja ter pripravili javni fotografski natečaj »Gozd v štirih letnih časih.« Za sam zaključek smo pripravili fotografsko razstavo z najboljšimi fotografijami, javnosti smo predstavili našo publikacijo o gozdovih in gozdnemu rastlinju, da pa bo tudi prihodnje leto v znamenju gozdov, smo izdali koledar na temo gozda in dogajanja v gozdu skozi leto.

Z našo »blagovno znamko« Gozdni škratki, v kateri smo osnovali več kot dvajset raznovrstnih izdelkov, večinoma gre za kulinarične izdelke, se pridno predstavljamo po prazničnih sejmih in obiskovalcem ponujamo dobrote iz obsoteljskih in zagorskih gozdov. Če še ne veste s čim obdariti svoje bližnje ob prihajajočih praznikih, je tu priložnost za sladke mikavne izdelke naših mladih nadobudnežev.

Vir: Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli

 

Sorodni članki

Avtorji