INTERVJU S PREDSTAVNIKI MLADIH NA SVETOVNEM FORUMU ZA DEMOKRACIJO

26 Dec2013
2,404

Družbena omrežja, blogi in spletni mediji omogočajo državljanom dostop do javnega življenja na neposreden, direkten način. Ali je internet revolucionaliziral demokratične prakse demokratična je bilo ključno vprašanje svetovnega foruma, ki ga organizira Svet Evrope s podporo Francoske vlade, regije Alizacija in mesta Strasbourg. Člani civilne družbe, izvoljeni uradniki, politični voditelji in novinarji iz več kot 100 držav so se med 23. in 29. novembrom zbrali v Strasbourgu  na drugi ediciji Svetovnega foruma za demokracijo.

 

Evropska mladinska fundacija je v ta namen izbrala 30 mladinskih predstavnikov, jih preko spletnega usposabljanja pripravila in na samem forumu vključila kot govorce, poročevalce in predstavnike mladih, z namenom zagotavljanja prisotnosti mladih, njihovih potreb in idej v programu in predstavitvah na forumu.

 

Kaja Cunk, vodja programa Aktivno državljanstvo v Kulturno izobraževalnem društvu Pina je bila ena izmed izbranih mladih. V Strasbourgu je s še dvema izbranima mladima oseba, Nienke Verhoeks in Ani Karapetyan opravila intervju, ki podrobneje pojasni namen Evropske mladinske fundacije za izbor 30 mladih predstavnikov in njihove aktivnosti v času foruma.

 

Kaja: Bi mi lahko na kratko pojasnili zakaj sta na Svetovnem forumu za demokracijo in kakšna je vajina motivacija za prisotnost na njem?

Nienke:Obe sva tukaj kot mladinski predstavnici Sveta Evrope s strani Evropske mladinske fundacije. Tukaj pa sem tudi za to da predstavljam svojo organizacijo, mladinski svet Nizozemske in nizozemske mlade v Strasbourgu.

Ani: Kot je rekla že Nenke predstavljava tukaj svoje organizacije, imamo pa tudi lastne motivacije za prisotnost. Moja je delo na temi, ki me zanima in slišati čim več o njej.

 

Kaja: Kako je izbor potekal in kako so vas pripravili na forum?

Ani: Mladi smo morali oddati prijavo na forum, ko smo bili izbrani pa smo preko spletne platforme pričeli  sodelovati. V manjših skupinah smo stopili v stik z govorci na forumu in jih spraševali o tem kako pri svojem delu zajemajo mlade, če bodo jih omenjali na forumu in kako bi se jih lahko neposredno vključilo v same projektne aktivnosti, raziskovanja in podobno.

Nienke: Prav tako smo razvili zanimivo debato o tem, kakšna bi bila idealna demokracija, pregledali nacionalne ustave in jih primerjali in podobno.

 

Kaja: Kako mladi na forumu prispevate k slišanosti mladih?

Nienke: Z različnimi akcijami znotraj laboratorijev, tako na primer vstanemo vedno ko se uporabi besedo mladi ali dvigujemo vnaprej pripravljene kartončke, ko so nam povedane stvari všeč oziroma ne.

Ani: Prav tako poskušamo govoriti s čim več ljudi, predstavniki organizacij in politiki. Torej dvigniti glas in resnično predstavljati stališča, poglede in stanje mladih.

 

Kaja: Kakšen je odziv na vaše prispevke?

Ani: Dosti ljudi zanima, kaj imamo za povedati.

Nienke: Ena gospa je prišla do mene in rekla, da želi v Veliki Britaniji vključiti mlade v odločanje a ugotavlja, da ko sama prireja dogodke mladi tja prihajajo zadržani. Zanimalo jo je kakšne izkušnje imamo s tem, kaj predlagamo in upam da bo upoštevala naše predloge.

 

Kaja: Za konec, kakšno se vama zdi trenutno stanje participacije mladih v Evropi?

Ani: Mislim, da se mladi aktivno vključujejo preko družbenih omrežij in neformalnih oblik. Menim, da bi jih bilo potrebno povezati s politiko odločanja, torej poskrbeti za institucionalno podporo mladim na področju soodločanja.

Nienke: Lahko bi bilo boljše. Raziskave na Nizozemskem jasno kažejo, da mladi kot populacijska skupina glasujejo manj. Postaviti si je potrebno vprašanje zakaj je tako in vzeti to kot izziv, ki ga je potrebno rešiti.

 

Kaja: Hvala vama obema za odgovore.

 

Nienke Verhoeks, Ani Karapetyan in Kaja Cunk

Mladinske predstavnice Sveta Evrope s strani Evropske mladinske fundacije na Svetovnem forumu za demokracijo.

Sorodni članki

Avtorji