TEATER POZITIV – Velika nagrada festivala Juventafest

24 sep2013
388

Gledališka skupina Teatra Pozitiv, ki deluje v okviru KUDa Pozitiv v Dijaškem domu Ivana Cankarja iz Ljubljane je predstavljala Slovenijo na festivalu srednješolske gledališke ustvarjalnosti Juventafest, ki je potekal med 17. In 22. Septembrom v Sarajevu in je prejela Veliko nagrado festivala Juventafest (grand prix): uvrstitev v spremljevalni program 53.menarodnega festivala MESS v Sarajevu (oktober 2013).

 

O Festivalu

  • Namen in vizija festivala

Osnovni cilj festivala je izobraževanje dijakov na področju gledaliških umetnosti. Zbrati mlade gledališke zasedbe v regiji in širšem evropskem prostoru in omogočiti izmenjavo njihove ustvarjalnosti, prikazati njihove predstave in performanse ter ustvariti pozitivno vizijo, primerljivost in izmenjavo izkušenj, s poudarkom na izobraževalnem in vzgojnem vidiku, ki ga omogoča gledališka umetnost.

Eden osrednjih ciljev festivala je preseganje predsodkov in stereotipov o drugih kulturah in spodbujanje sprejemanje različnosti.

Namen festivala je ponuditi mladim možnost, da predstavijo svojo nadarjenost in ustvarjalnost, spodbujanje k refleksiji vprašanj, ki jih obdajajo in bremenijo. Pokazati moč gledališke umetnosti, kot »odra življenja«, ki jim omogoča izraziti svoja stališča in poglede ter hkrati kreirati pozitivno prihodnost.

Ambicija festivala je oblikovati svoj stil, program in repertuar, ter oblikovati in pritegniti svoje občinstvo.

Občinstvo, ki raste in se razvija skupaj s svojimi vrstniki, tovariši iz šolskih klopi in prijatelji iz različnih kulturnih in nacionalnih sredin.

To je občinstvo, ki se uči in razvija svoj kritični pogled in spoznava, da gledališče in odrska umetnost ni samo nekaj kar velja opraviti kot svojo »šolsko domačo nalogi« temveč kot nekaj kar je lahko tudi zabavno, privlačno, iskreno in tudi edukativno.

 

  • Juventafest 2013

Na 1. Festivalu Juventafesta so selektorji izbrali 8 (izmed 40 prijavljenih) predstav, ki prihajajo iz 5 bivših republik nekdanje skupne države (BIH, Srbije, Hrvatske, Makedonije in Slovenije) ter predstavo iz Poljske.

 

Strokovno tehnično in logistično podporo festivalu, ki ga je organiziralo združenje za razvoj in promoviranje multimedijske kulture Medija Art iz Sarajeva, je nudila Akademija scenskih umetnosti iz Sarajeva.

 

V okviru festivala so tekom festivala na Akademiji potekale tudi izobraževalne delavnice: delavnica gledališke dramaturgije, lutkarstva, plesna delavnica ter delavnica za masko. Delavnice namenjene udeležencem festivala so vodili mladi profesorji iz akademije. Ob koncu festivale bile prikazane končne produkcije, ki so nastale v delavnicah.

 

Slovenijo je na festivalu zastopala skupina Teatra Pozitiv, ki deluje v okviru dijaškega doma Ivana Cankarja iz Ljubljane, z svojo najnovejšo plesno gledališko predstavo Hrabri novi svet.

 

Foto: arhiv KUD Pozitiv

 

Predstava je doživela izjemen sprejem ter navdušila občinstvo, gledališke kritike in tudi strokovno žirijo festivala, ki je predstavi dodelila Veliko (grand prix) nagrado festivala – uvrstitev v spremljvalni program 53.menarodnega festivala MESS v Sarajevu, ki se začne koncem meseca septembra in traja do sredine oktobra 2013. Skupina bo svojo predstavo odigrala 1.oktobra v Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

 

več o festivalu: www.juventafest.ba

 

Vir: KUD Pozitiv

 

 

 

Sorodni članki

Avtorji