Festival Deuje babe

18 Mar2013
1,213

V četrtek, 7. in v petek, 8. marca smo v mladinskem centru C.M.A.K. Cerkno izpeljali festival s pomenljivim imenom Deuje babe (Divje babe), s katerim smo na svojevrsten način počastili mednarodni dan žensk.

 

Festival, ki smo ga izpeljali v sodelovanju z mednarodnim feminističnim in queerovskim festivalom Rdeče zore, je svoje ime dobil po istoimenskem arheološkem najdišču nad dolino reke Idrijce, njegov namen pa je predstaviti položaj žensk v družbi, njihovo kulturno in umetniško udejstvovanje ter aktivistično delovanje. Namen festivala je tudi spodbujati enakopravnost spolov ter feminizem predstaviti v luči povezovanja med le-temi ter s tem podirati stereotipe in tabuje. Poleg tega pa seveda v prvi vrsti dati možnost ženskam, da širši publiki pokažejo svoje umetniške in izrazne stvaritve.

Prvi dan festivala so si zainteresirani/-e ogledali/-e dva filma, in sicer »Kot podgane, ki zapuščajo potapljajočo se ladjo« nemške režiserke Vike Kirchenbauer ter »Lezbična tovarna«, ki je nastal pod taktirko Su-Hsian Chen iz Tajvana. Medtem ko slednji prepleta zgodbo boja migrantskih delavk s Filipinov za izplačilo neizplačanih plač z osebnimi zgodbami lezbijk, ki so bile v ospredju tega boja, se prvi film posveča razmišljanju o odnosu oblasti, kot so država, pravo in psihiatrija do »nenormalnih posameznikov«.

Drugi dan festivala pa je bil glasbeno obarvan. Na našem odru smo namreč gostili dve skupini, v katerem so aktivne tudi ženske, in sicer Drek u pest iz Kranja ter The Rock Flock iz Zagreba. Glasbeni stil obeh skupin bi lahko opisali kot punk rock, torej divja glasba (ki še kako sovpada s samim imenom festivala) z družbeno angažiranimi besedili, ki prihajajo izpod peresa v skupinah aktivnih žensk. Močna besedila so predstavila poglede avtoric na določene družbene teme, ki jih v moških glasbenih skupinah le malokrat zasledimo: seksizem, alkoholizem, nasilje v družini, vsakodnevno vsiljevani lepotni ideali, … Ta sporočilnost, zapakirana z energično in hitro glasbo, je med številčno in raznoliko publiko požela veliko odobravanja in glasne aplavze. Večer je s pomočjo digitalne tehnike v sproščenem ozračju zaključila didžejka Maruša Bruxa, katere glasbeni repertoar se je, festivalu primerno, osredotočal predvsem na muziko različnih kultur, ki prihaja izpod rok glasbenic.

 

 

Skupina Drek u pest    

 

The Rock Flock

Foto: arhiv CMAK

 

S festivalom Deuje babe smo pokazali in dokazali, tako sami sebi kot tudi publiki, da je ženska ustvarjalnost še kako živa, čeprav se v medijih in tudi v družbi, v primerjavi z moškimi ustvarjalci, bolj poredkoma pojavlja. Ta nepojavnost kaže na zapostavljenost žensk kot ustvarjalnih in razmišljajočih bitij, ki jo je potrebno prebiti. Zato so projekti (ter prostori), ki dajejo prednost ženski ustvarjalnosti, nujni! Pri spodbujanju ženske ustvarjalnosti namreč ne gre za segregacijo med spoli, ampak predvsem za izpodrinjanje moške dominacije tudi na tem področju, s tem pa tudi večanje pestrosti ponudbe in idej v kulturi ter družbi nasploh.

Glede na pozitivne odzive tako širše javnosti kot tudi nastopajočih bomo festival Deuje babe organizirali tudi za naslednji 8. marec.

 

Vir: Matjaž Peternelj, MC C.M.A.K. Cerkno
 

Sorodni članki

Avtorji