Potek demokratičnega projekta »Poišči svojo pot v lokalno skupnost«

20 Dec2012
1,676

Mladinski demokratični projekt »Poišči svojo pot v lokalno skupnost«, ki traja od 1. 9. 2012 do 1. 9. 2013, je v polnem teku.

 

Mladi udeleženci se redno srečujejo na najrazličnejših okroglih mizah in drugih aktivnostih. Mesec november je bil zanje še posebej pester.

V drugi polovici meseca novembra se tako udeležili različnih občinskih odborov. V času od 12. 11. 2012 do 15. 11. 2012 so obiskali Odbor za mladino, Odbor za družbene dejavnosti, Odbor za gospodarstvo, turizem in podjetništvo ter Odbor za okolje in prostor. Zanje je bila to prva izkušnja z občino in z navdušenjem so pričakovali naslednje aktivnosti. V tednu, ki je sledil so se mladi preizkusili v »job shadowingu«, kjer so dan preživeli v družbi župana in drugih občinskih uradnikov. Župan Občine Slovenske Konjice, Miran Gorinšek, si je za mlade vzel več kot uro časa in jim razložil delovanje občine, ter odgovarjal na zastavljena vprašanja. Po sprejemu pri županu pa so mladi čas preživeli še na Uradu župana, Oddelku za družbene dejavnosti, Oddelku za mladino in Oddelku za okolje in prostor. Tudi ta izkušnja je bila za udeležence izjemno pozitivna, saj živahni razpravi, na kateri so delili izkušnje, ni bilo videti konca. Svoje novo pridobljene izkušnje pa so konec meseca novembra nadgradili še z udeležbo na Seji občinskega sveta.

 

Kljub relativno zahtevnim temam, ki so jim bili priča in časovno dolgi seji, ki je trajala dobri dve uri in pol, so mladi z navdušenjem ugotavljali kako delujejo demokratični procesi. Vpogled v delovanje občine in sisteme odločanja je mladim omogočil, da lažje razumejo, zakaj nekateri projekti od ideje do realizacije trajajo neko določeno časovno obdobje, katere so ovire na poti do realizacije in kakšen je postopek usklajevanja zahtev in želja. Seznanili so se tudi s finančno zmogljivostjo občine in z načrti Občine Slovenske Konjice v prihodnje.

 

Spoznavanje lokalnih odločevalcev, zaposlenih na občini, občinskih svetnikov in članov različnih odborov je na mladih pustilo velik vtis. Ugotovili so, da so to pravzaprav zelo dostopni ljudje, ki na različne načine prispevajo k razvoju lokalnega okolja. Najpomembnejše pridobljeno znanje pa je bilo zavedanje, da se lahko tudi sami vključijo v kreiranje prihodnosti lokalnega okolja in poznavanje načina, kako lahko to storijo.

 

Vir: Mladinski svet Občine Slovenske Konjice

 

 

Sorodni članki

Avtorji