Glasbena ropotarnica je uspešno zaživela

27 Dec2012
1,723

Mladinski center Postojna se je v letu 2010 uspešno prijavil na razpis MOVIT ter pridobil sredstva za izvedbo projekta Glasbena ropotarnica.

 

Glasbena ropotarnica je projekt, ki smo si ga zamislili v MC Postojna v sodelovanju s prostovoljci v mladinskem centru, ki so izkazali potrebe po ureditvi ustreznega prostora namenjenega vadbi glasbenih skupin. MC Postojna je sicer že razpolagal s prostorom za vaje, vendar pa je bil prostor premajhen in tudi tehnično neustrezno opremljen. Prostor pa smo si želeli še dodatno opremiti tako, da bi omogočalo tudi snemanje za izdelavo posnetkov.

 

Na pobudo mladih prostovoljcev in v sodelovanju z vodstvom MC Postojna je bila pripravljena prijava na razpis programa Mladi v akciji na Akcijo 1 Mladi za Evropo oziroma Podakcijo 1.2 Mladinske pobude. Prijavljen projekt smo poimenovali Glasbena ropotarnica, kot že povedano, pa je šlo je za projekt obnove prostorov skladišča ter spremembe njihove namembnosti v prostor namenjen vadbi mladih bendov.

 

Poleg obnove prostorov ter tehnične opreme je bil osnovni namen projekta pritegniti mlade v Postojni oziroma potencialne uporabnike k izvedbi projekta ter s tem narediti prostor njihov. Celoten projekt je bil zastavljen na ravni samoiniciative in prostovoljstva mladih ter mladih z manj priložnostmi. 

 

Projekt Glasbena ropotarnica se je izvajal od 1. septembra 2011 do 30. junija 2012. V tem časovnem obdobju so se izvedla fizična dela obnove in opremljanja. Prostor se je pričel uporabljati z začetkom sezone, torej septembra 2012. Prva evalvacija projekta se je skupaj z vsemi sodelujočimi opravila v začetku novembra 2012 z namenom, da se ugotovi uporabnost prostora, dosežene cilje ter ugotoviti ali bi bilo potrebno kaj spremeniti, dodati, nadaljevati.

 

Izvedba projekta je potekala v dveh stopnjah. Prva stopnja je bila namenjena gradbenim in instalacijskim posegom, kjer smo nam pomagali lokalni obrtniki, ki so s svojem znanjem pokazali kako se stvari izvedejo, nato pa prostovoljce pri sami izvedbi nadzirali ter jim pomagali. Druga stopnja je bila namenjena akustični izolaciji in s tem povezanimi aktivnostmi. Pred izvedbo druge stopnja obnove smo izvedli delavnico, kjer smo obravnavali izvedbo notranje akustične in termo izolacije, ki je ključnega pomena za urejanje tovrstnih prostorov. Na delavnici smo mladim predstavili različne možnosti akustične izolacije, "soundproofinga", spoznavali smo akustične lastnosti gradbenih materialov in postopke urejanja glasbenih studijev, ki pa morajo biti obenem primerni tudi za vaje glasbenih skupin. Rezultat delavnice je bil izbor primernih materialov in tehnik akustične izolacije v skladu z načrtovanim proračunom projekta.

Po našem mnenju je projekt Glasbena ropotarnica imel pozitivne učinke na mlade udeležence v projektu, saj z udeležbo v projektu niso bili samo sodelujoči, temveč so naredili nekaj zase, nekateri uresničili sanje, nekaterim se bodo s tem odprle nove možnosti. Udeleženci so tekom projekta pridobili različna znanja in delovne navade.

Prostor lahko zdaj uporabljajo vse zainteresirane glasbene skupine za vaje, omogočeno jim je nemoteno snemanje in vaje glasbenih skupin tudi ob izvajanju drugih dejavnosti v mladinskem centru, omogočene so vaje večjih glasbenih skupin (godalni orkestri, manjši pihalni orkestri, večje vokalno – instrumentalne zasedbe), obenem pa bo po potrebi omogočeno tudi izvajanje vaj dveh glasbenih skupin obenem.

S stališča glasbene produkcije moramo poudariti, da je obnova in pridobitev prostora za ta namen bistveno nadgradila možnosti glasbenih skupin za snemanje posnetkov, tako v smislu nemotenega dela kot tudi v smislu dostopnosti glasbene produkcije več glasbenim skupinam.

Z dosežki izvedenega projekta smo zadovoljni, saj smo s tem dokazali sebi in ostalim udeležencem, da je s skupinskim prostovoljnim delom mogoče doseči marsikaj.

 

Vir: MC Postojna
 

Sorodni članki

Avtorji